Monday 21 December 2015

RESEPI - ANEKA PENCUCI MULUT / PUDING / DESERT








PUDING JAGUNG

BAHAN-BAHAN :

80 gm tepung kastard
200 ml susu segar
1 cawan jagung berkrim
1½ sudu besar serbuk agar-agar
400 ml Santan Kelapa M&S
300 ml air
100 gm gula pasir
Garam

CARA-CARA :

1. Larutkan tepung kastard dengan sedikit susu. Tapiskan ke dalam periuk.
2. Masukkan baki susu, jagung, serbuk agar-agar, santan, air, gula dan garam.
3. Kacau atas api perlahan hingga pekat.
4. Tuangkan campuran puding ke dalam loyang atau acuan (basahkan dulu) dan biar keras.
5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum disajikan.

Sumber : ResepiMalaysian

.
.



TAT TELUR

UNTUK KULIT :
1) 500 gm tepung gandum
2) 1 ½ cawan majerin
3) 1 sudu besar lemak sayur
4) 2 sudu besar gula
5) 1 biji telur

UNTUK KASTAD :

 1) 1 cawan susu cair
2) 4 biji telur
3) 1 cawan gula
4) 1 cawan air biasa
5) 1 sudu makan tepung kastad
6) ½ teh vanilla
7) ½ sudu teh pewarna kuning

CARA-CARA:

Untuk kulit:
1) Sapu rata minyak pada acuan bermangkuk kecil. Panaskan ketuhar pada suhu
180°c.
2) Gaul kesemua bahan kecuali telur menjadi seperti serbuk roti.
3)Masukkan telur dan gaul rata.
4) Canai setebal ½ cm dan terap bulat. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan.
5) Cucukkan kulit dengen garfu untukhilangkan gelembung angin.
6) Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.

Untuk kastad :
1) Gaul semua semua bahan sehingga sebati.
2) Tuang ke atas kulit tat yg telah dibakar separuh masak
3) Bakar semula untuk 5 minit.
4) Sejukkan dan hidang.


Sumber : ResepiMalaysian
.
.


PUDING KARAMEL TANPA TELUR


BAHAN-BAHAN :


Bahan Karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel.

Bahan Puding:
Bahan A:
1 paket agar-agar serbuk (*saya guna agar-agar serbuk 25gm)
12 cawan air (3 liter)
2 cawan gula
** Semua bahan di atas dimasak.

Bahan B:
1/2 cawan susu pekat manis (*biasa orang guna 1 tin susu cair)
*saya guna susu pekat sebab xde susu cair.. he3
3 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan air
sedikit esen vanila
sedikit pewarna kuning
** Campurkan semua bahan di atas.

CARA-CARA :
1. Masak bahan A sehingga mendidih.
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau sehingga sebati dan agak likat.
3. Setelah pekat, tuang ke dalam acuan karamel.
4. Sejukkan di dalam peti sejuk.


Sumber : ResepiMalaysian
.
.


.
.

PUDING ROTI


BAHAN-BAHAN :
4 keping roti, disapu mentega
450ml susu segar
3 biji telur
25g gula
1 sudu besar tepung kastard

CARA-CARA :
1.Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
2.Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).
3.Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
4.Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
5.Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.
6.Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.


Sumber : ResepiMalaysian
.
.

 
 
PUDING CENDOL GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN :
 10gram serbuk agar agar
 150-200gram cendol
 4cawan air
 1cawan gula
 1kotak santan brand KARA 
1st garam

Step 1: Bahan A

CARA-CARA :

1. Didihkan 4cawan air. masak agar agar. kemudian masukkan 1cawan gula, masak hingga agar & gula menjadi larut (mendidih) sudah mendidih, masukkan cendol yg sudah ditapis air nya. tunggu mendidih sat . . tutup api.
2. Masukkan santan kotak, kacau rata. kemudian masukkan garam. kacau rata sehingga semua sebati.
3. Masukkan dlm acuan, sejukkan. selepas puding beku, Corak carik kan dgn garpu permukaan atas. sbb kat atas ni nk letak adunan gula melaka.

Step 2: Bahan B
  10gram serbuk agar agar
  5cawan air
  200g gula melaka *potong kecik
  3helai daun pandan
 
CARA-CARA :
1. Masukkan semua bahan step 2 dalam periuk . . masak dgn api yang perlahan, supaya daun pandan sempat kuar bau dan aroma nya.
2. Selepas mendidih . . TAPIS dan tuang kedalam bekas Puding cendol tadi. sejukkan normal dalam 30minit. selepas tu boleh lah masuk peti ais

Tips untuk acuan :
Basahkan dengan sedikit air. supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong
 
Sumber : ResepiMalaysian
.
.
 KOKTAIL KASTARD


 
 BAHAN-BAHAN :
1. 1 tin buah2an koktail campuran
2. 1 tin nata de coco
3. 1 tin nenas kiub
4. ceri merah dibelah dua (optional)
5. agar2 merah ~ yg ni k.nor tak letak

UNTUK KUAH KASTARD :
1 tin susu cair (IDEAL)
2 sudu besar tepung kastard (larutkan dlm sedikit air)
6 sudu besar gula (kalau tak suka manis kurangkan sbb air koktail tu dah manis)
2 sudu kecil esen vanilla

CARA-CARA :
1. Susu cair dimasukkan ke dalam periuk dan di masak atas api yg sederhana.
2. Kemudian masukkan gula, larutan tepung kastard td dan esen vanilla.
3. Kacau hingga pekat. Jangan berhenti kacau sbb takut kastard tu bergentel.
4. Bila campuran susu dan kastard td tu dah bertukar warna kekuningan dan pekat, boleh la tutup api. Ketepikan dan sejukkan.
5. Satukan campuran buah2an koktail, nanas kiub, agar1, ceri dan nata de coco td ke dalam mangkok besar. Masukkan sekali air di dalam tin buah2an koktail dan nanas td.
6. Kemudian masukkan 3 - 4 sudu kuah kastard yg dimasak td ke dalam campuran koktail td atau ikut suka nak letak banyak mana, nak pekat ke nak cair. 7. Gaul sebati dan kemudian sejukkan.
8. Kalau suka bolehlah dihiaskan dgn ceri merah. Lagi sedap kalau ditabur kacang tanah yg dimesin kasar.

TAMBAHAN BAHAN-BAHAN:
 epal merah
epal hijau
buah pear
buah lai
oren
kiwi
anggur
strawberi
kiwi
kesemua buah2 ni dipotong dadu kecuali anggur dan strawberi
.
.
Sumber : ResepiMalaysian 
.
.
 


 
AGAR-AGAR LAPIS GULA MELAKA

BAHAN A:
10/11 gm serbuk agar-agar
150 gm gula melaka + 1 sudu makan gula pasir
870 ml air2-3 helai daun pandan (simpul)

BAHAN B :
10/11 gm serbuk agar-agar
150 gm gula pasir
870 ml santan (dari 2 biji kelapa parut putih)- saya gunakan 400ml santan KARA + 470 ml air) - ni kes mls nak perah lerr..
1 sudu teh garam

BAHAN C :
Loyang berukuran 8"x 8"x 3"
sedikit pewarna cokelat (optional)
Cara-Cara
1) Masak Bahan A sehingga mendidih. Masak pula Bahan B sehingga mendidih.
2) Tuang ke dalam loyang sebanyak 200ml agar-agar plain (Bahan A). Biarkan sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu 200 ml agar2 santan (Bahan B). Biarkan sehingga lapisan kedua ini hampir keras juga.
3) Kemudian tuangkan lapisan seterusnya berselang-seli, plain dan coklat. Ulangi melapis sehingga agar-agarnya habis digunakan.
4) Agar-agar yg hendak digunakan itu haruslah berada di atas api yg kecil, supaya ia senantiasa cair dan mudah bila dibancuh dgn pewarna.
5) Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan dingin.
 
.
Sumber : ResepiMalaysian
.
.
 


TAU FU FAH

BAHAN-BAHAN :
300g kacang soya
2.5 liter air
2 helai daun pandan
2 sudu tepung jagung
1 sudu teh serbuk GDL/sekko (beli di kedai kek)

BAHAN UNTUK AIR GULA:
Secawan gula
2 cawan air
Sehelai daun pandan

CARA-CARA :
-Rendam kacang soya 5 - 6 jam
-Bagi yang takut kena sakit lutut dan 'gout', buang kulit dan kotiledon kacang tersebut dengan meramas - ramasnya. Kalau tak takut, teruskan ke bahagian #3.
-Kisar kacang soya tersebut menggunakan pengisar makanan.
-Tapis hasil kisaran menggunakan penapis (guna penapis teh tarik pun boleh)
-Ambil satu bekas atau periuk, dan masukkan 2 cawan air soya yang dikisar tadi, lepas tu masukkan 2 sudu tepung jagung dan 1 sudu teh serbuk GDL. (INGAT: Sediakan 2 periuk yang berasingan, 1 untuk masak air soya, satu lagi tempat untuk mengeraskan tau fu fah)
-Air soya yang banyak tadi dimasak bersama 2 helai pandan dalam periuk dengan api yang besar, dan digaul sentiasa. MESTI digaul sentiasa supaya air kacang soya tak berkerak.
-Kacau sehingga ia membuih ke atas dan tutup api.
-Kacau bekas yang berisi air soya, serbuk GDL dan tepung jagung tadi supaya sebati.
-Lepas tu, tuangkan semua air soya panas ke dalam bekas berisi campuran tu. JANGAN DIKACAU!
-Lepas tu, buang buih yang terdapat di atas air soya yang bakal menjadi tau fu fah itu. Tunggu selama sejam untuk tau fu fah mengeras.
-Sambil menunggu tau fu fah mengeras, masak air gula.

Cara masak air gula ni mudah je, macam masak mi megi. Didihkan secawan gula pasir bersama 2 cawan air (masukkan sehelai daun pandan yang disimpul).
Untuk resepi tau fu fah yang lebih MANTAP, klik di sini.

Tips:
Kacang soya dan air tidak perlu disukat mengikut isipadu yang terlalu tepat, konsep yang anda harus faham ialah; kalau nak kisar kacang soya, air jangan terlalu banyak. Kalau
lebih, ia akan menyebabkan air soya anda cair dan membuatkan tau fu fah anda kurang mantap dan best.

'Practice does make perfect', iaitu berlatih selalu membuat tau fu fah sehingga anda mahir dengannya.

Saya membuat tau fu fah 4 kali seminggu untuk menghasilkan tau fu fah yang boleh dikritik keluarga dan rakan - rakan saya. Sekarang saya tidak lagi perlu menyukat isipadu kacang atau air. Saya hanya menggunakan konsep "jangan lebih air, nanti soya
tak pekat, tau fu fah pun tak menjadi".

Serbuk GDL juga perlu diberi perhatian kerana kalau terlebih, tau fu fah anda akan terasa masam.

Tepung jagung pula jangan terlalu banyak tapi, tetapi kalau lebih sedikit atau kurang sedikit, it's ok. Tidak begitu ketara sangat.
.
Sumber : ResepiMalaysian
.
.
 
 AGAR-AGAR KASTAD JELLY
 
BAHAN-BAHAN:
500ml air
220g gula pasir
1tin susu cair
3 sb (rata) tepung kastad + bancuh dengan 1/2 cawan air
1 paket (11 g) serbuk agar-agar -(saya buat yang 10g )
2 paket sumi jelly (dibelah dua)- 

CARA-CARA:
1.Dalam periuk masukkan air,gula,susu cair .Masak hingga mendidih.
2.Kemudian masukkan bancuhan tepung kastad,kacau seketika dan masukkan serbuk agar-agar.
3.Masak hingga mendidih dan pekat.Tapiskan ke dalam loyang.
4.Tunggu sehingga suam barulah dimasukkan jelly tadi (kalau masuk panas-panas jelly akan cair),susun jelly ikut kreativiti.
5.Sejukkan dalam peti ais baru sedap dimakan.
.
Sumber : ResepiMalaysian
.
.
 
 PUDING COKLAT CARAMEL

BAHAN-BAHAN
Bahan A

½ cawan gula-buatkan caramel

Bahan B

1 tin susu cair
1 cawan air
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar gula perang
1 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar tepung jagung
Hiasan-buah laici dalam tin

CARA MEMBUAT
1. Gaulkan semua bahan B dan tapiskan dalam loyang yang berisi caramel.
2. Kukuskan selama 30 minit dengan api sederhana.
3. Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan besar.
4. Hiaskan dengan buah laici atau sebarang buah koktel.

.
Sumber : ResepiMalaysian
.
.
 
PUDING CARAMEL

BAHAN-BAHAN:
400cc(400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
[ KARaMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

CARA-CARA:
-Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
-Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
-Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
-Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
-Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
-Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
-Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
-Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

.
Sumber : ResepiMalaysian
.
.
.

PUDING CENDOL

BAHAN-BAHAN :
Bagi Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam
Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

CARA-CARA:
Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
Bagi Lapisan Atas
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.


Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

.
Sumber : ResepiMalaysian
.
.


PUDING GULA HANGUS

BAHAN-BAHAN
3 sudu besar gula pasir
1 tin susu pekat
7 biji telur ayam
1 cawan air

CARA-CARA:
Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata.
Kepuk telur sampai berbuih pastu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata.......baru masukkan air.
Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi....boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitulaaa........
Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh la dijamu untuk keluarga.......
 

.
Sumber : ResepiMalaysian
.
.
PUDING SUSU BUAH-BUAHAN :


BAHAN-BAHAN :
1 paket serbuk agar2 (11gm)
2 biji telur 

4 cawan air
1/2 tin susu cair

1 cawan gula
2-3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail

CARA-CARA:
1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.
 

.
Sumber : ResepiMalaysian.
.
.
 Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
.
.

JIKAN BERMANFAAT silakan " SHARE "
=========================
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com

ALATAN KHEMAH - TABLE TOP


.
.
Tercari - cari PERALATAN KHEMAH
.
.
TABLE TOP PQ 6F * 6F
TABLE TOP KILAT 5F * 5F
-------------------------------------------------------------------------------
Tempahan diutamankan dikawan lembah klang ( Shah Alam,Subang Jaya,Petaling Jaya )
Jika diluar kawasan perkhidmatan pengankutan atau pengeposan dicaj kepada pihak anda.

PENTING :-
Setiap tempahan dengan pembayaran 50% dari harga keseluruhan adalah pengesahan untuk tempahan

WHATSAPP sekarang :
Nrz Enterprise
016 - 295 6046 ( Nurie )
012 - 336 0861 ( Dwan )
---------------------------------------------------------------------------------
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com
.
.

Tercari - cari PERALATAN KHEMAH
.
.
TABLE TOP PQ 6F * 6F
TABLE TOP KILAT 5F * 5F
-------------------------------------------------------------------------------
Tempahan diutamankan dikawan lembah klang ( Shah Alam,Subang Jaya,Petaling Jaya )
Jika diluar kawasan perkhidmatan pengankutan atau pengeposan dicaj kepada pihak anda.

PENTING :-
Setiap tempahan dengan pembayaran 50% dari harga keseluruhan adalah pengesahan untuk tempahan

WHATSAPP sekarang :
Nrz Enterprise
016 - 295 6046 ( Nurie )
012 - 336 0861 ( Dwan )
---------------------------------------------------------------------------------
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com


Tercari - cari PERALATAN KHEMAH
.
.
TABLE TOP PQ 6F * 6F
TABLE TOP KILAT 5F * 5F
-------------------------------------------------------------------------------
Tempahan diutamankan dikawan lembah klang ( Shah Alam,Subang Jaya,Petaling Jaya )
Jika diluar kawasan perkhidmatan pengankutan atau pengeposan dicaj kepada pihak anda.

PENTING :-
Setiap tempahan dengan pembayaran 50% dari harga keseluruhan adalah pengesahan untuk tempahan

WHATSAPP sekarang :
Nrz Enterprise
016 - 295 6046 ( Nurie )
012 - 336 0861 ( Dwan )
---------------------------------------------------------------------------------
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com

ALATAN KHEMAH - SKIRTING

 Tercari - cari PERALATAN KHEMAH
.
.
SKIRTING 16F
SKIRTING 20F
SKIRTING 24F
-------------------------------------------------------------------------------
Tempahan diutamankan dikawan lembah klang ( Shah Alam,Subang Jaya,Petaling Jaya )
Jika diluar kawasan perkhidmatan pengankutan atau pengeposan dicaj kepada pihak anda.

PENTING :-
Setiap tempahan dengan pembayaran 50% dari harga keseluruhan adalah pengesahan untuk tempahan

WHATSAPP sekarang :
Nrz Enterprise
016 - 295 6046 ( Nurie )
012 - 336 0861 ( Dwan )
---------------------------------------------------------------------------------
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com


 Tercari - cari PERALATAN KHEMAH
.
.
SKIRTING 16F
SKIRTING 20F
SKIRTING 24F
-------------------------------------------------------------------------------
Tempahan diutamankan dikawan lembah klang ( Shah Alam,Subang Jaya,Petaling Jaya )
Jika diluar kawasan perkhidmatan pengankutan atau pengeposan dicaj kepada pihak anda.

PENTING :-
Setiap tempahan dengan pembayaran 50% dari harga keseluruhan adalah pengesahan untuk tempahan

WHATSAPP sekarang :
Nrz Enterprise
016 - 295 6046 ( Nurie )
012 - 336 0861 ( Dwan )
---------------------------------------------------------------------------------
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com





 Tercari - cari PERALATAN KHEMAH
.
.
SKIRTING 16F
SKIRTING 20F
SKIRTING 24F
-------------------------------------------------------------------------------
Tempahan diutamankan dikawan lembah klang ( Shah Alam,Subang Jaya,Petaling Jaya )
Jika diluar kawasan perkhidmatan pengankutan atau pengeposan dicaj kepada pihak anda.

PENTING :-
Setiap tempahan dengan pembayaran 50% dari harga keseluruhan adalah pengesahan untuk tempahan

WHATSAPP sekarang :
Nrz Enterprise
016 - 295 6046 ( Nurie )
012 - 336 0861 ( Dwan )
---------------------------------------------------------------------------------
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com


PERKONGSIAN ILMU - SELAWAT NABI ADALAH RUKUN DAN SYARAT BAGI DOA TERKABUL







SELAWAT NABI ADALAH RUKUN DAN SYARAT BAGI DOA TERKABUL

Imam Al-Qasthalani dalam kitab Masalik Al-Hanfa mengatakan, “Sebahagian ulama berkata: ‘Jika harapan-harapanmu sukar terpenuhi, maka perbanyaklah membaca selawat kepada Nabi Muhammad SAW.”
Al-‘Arif billah Sayyid Muhammad bin Umar Al-Qashri mengatakan, “Membaca selawat atas Nabi Muhammad SAW adalah sebuah keharusan bagi para salik(orang yang sedang berjalan menuju Allah) di awal perjalanan kerohaniannya, dan terus-menerus membaca selawat baik siang mahupun malam. Selawat dapat menjadi penolongnya selama menempuh perjalanan spiritual dan meraih kedekatan kepada Allah SWT dibandingkan dengan macam zikir yang lain.

Selawat juga merupakan kunci untuk membuka pintu hidayah menuju Allah SWT. Sebab Nabi Muhammad SAW adalah perantara (wasilah) antara kita dengan Allah; penunjuk jalan bagi kita menuju kepada-Nya; orang yang memperkenalkan kita kepada-Nya. Maka, bergantung kepada perantara adalah lebih utama daripada langsung kepada Zat yang dituju. Kerana perantara melalui Nabi adalah faktor utama bagi kita penyebab berhubungan dengan Tuhan yang Maha Agung dan Mahakuasa; kunci utama untuk masuk ke tempat-tempat yang berada di dekat dengan-Nya. Nabi Muhammad SAW adalah perantara (wasilah) antara makhluk dan Tuhan.”

Menurut Imam Al-Qustalani, “Ketahuilah, tak mungkin mampu mencontohi perbuatan dan akhlak Nabi kecuali dengan usaha keras, tidak mungkin mahu berusaha dengan keras kecuali sangat cinta kepada Nabi, dan tidak mungkin cinta mati kepada Nabi kecuali dengan cara memperbanyak bacaan selawat. Sebab, barangsiapa yang suka pada sesuatu, maka dia akan sering menyebut-nyebutnya.
Kerana itu, bagi seorang salik, ia mesti memulai jalan spiritualnya dengan memperbanyak bacaan selawat atas Nabi Muhammad SAW. Mengingat bacaan selawat menyimpan keajaiban-keajaiban luar biasa dalam rangka pembersihan jiwa dan penerangan batin, di samping masih banyak lagi rahsia-rahsia dan faedah-faedah yang tidak mungkin dihitung oleh angka dan bilangan.

Seorang salik, perlu memiliki hati yang ikhlas semata-mata mengharap redha Allah ketika membaca selawat atas Nabi sehingga dia mampu memetik buah selawat dan barakahnya yang bertebaran.
Selawat di sepanjang jalan mencari Tuhan bagaikan lampu penerang yang dapat menjadi hidayah yang diperlukan. Barangsiapa yang menghiasi kalbunya dengan lampu selawat, maka dia akan mampu melihat segala hakikat tauhid berkat cahaya terang selawat tersebut.”

Rasulullah SAW bersabda, “Semua doa tertolak, kecuali dia membaca selawat untuk Muhammad dan keluarganya,” Hadis ini diriwayakan oleh Ath-Thabrani dalam kitab Al-Awsath, dan dari Ali bin Abi Thalib karamallahu wajhah, ia berkata: “Setiap doa pasti terhalangi oleh sebuah tabir antara pemohon doa dan Allah. Kecuali orang itu membaca selawat, maka tabir tersebut akan terbakar, dan doa itu akan menembusinya. Jika orang itu tidak membaca selawat, maka doanya akan terhalang.”
Dalam kitab Asy-Syifa dari Ibnu Mas’ud r.a., ia berkata: “Jika di antara kalian ada yang mengharapkan sesuatu dari Allah, maka hendaklah memulai doanya dengan puja dan puji kepada-Nya, disusul dengan membaca selawat atas nabi-Nya, baru kemudian menyampaikan hajatnya (harapan). Hal yang demikian ini lebih berpeluang besar untuk terkabulkan.”

Al-Qadhi Muhammad bin Ahmad bin Muhammad bin Abdullah Al-Husaini r.a. berkata, “Ibnu ‘Atha berkata, ‘Doa memiliki rukun-rukun tertentu, sayap-sayap, sebab-sebab, dan waktu-waktu khusus. Jika memenuhi rukun-rukunnya maka doa itu akan menjadi kuat. Jika memiliki sayap-sayap maka ia akan terbang ke langit. Jika tepat waktunya maka ia akan berjalan terus. Dan jika memenuhi sebab-sebab maka doa itu akan terkabulkan.

Rukun-rukun doa adalah hati yang khusyuk, konsentrasi, lembut, pasrah diri, bergantung sepenuhnya kepada Allah, dan melepaskan diri dari ketergantungan kepada faktor apa pun (selain Allah). Sayap-sayap doa adalah ketulusan dan kejujuran. Waktu berdoa adalah di malam hari. Sebab-sebabnya adalah membaca selawat atas Nabi Muhammad SAW.”

As-Safinah Al-Qadiriyah Li Asy-Syaikh ‘Abd Qadir Al-Jailani..
.
.
 Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
.
.

JIKAN BERMANFAAT silakan " SHARE "
=========================
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com

PETUA - HILANGKAN KETUAT





PETUA HILANGKAN KETUAT

Ketuat biasanya terjadi pada bahagian tangan dan kaki manusia. Ketuat ada juga pada bahagian lain seperti di muka, leher, siku dan bahgaian-bahagian lain. Secara amnya ketuat tumbuh pada bahagian kulit seperti bintil kecil, tumbuh kasar menyerupai bunga kobis yang keras. Namun jika tidak dirawat atau diberi perhatian, ketuat mungkin akan merebak dan membesar.

Jika anda mengalami masalah ketuat, cubalah mana-mana petua berikut:
1. Abu ubat nyamuk :
Bancuh abu ubat nyamuk dengan sedikit air. Sapukan ke atas ketuat dan biarkan kering. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat mengering dan luruh sendiri.

2. Kapur sirih :
Sapukan kapur sirih ke atas ketuat dan biarkan kering. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat mengering dan luruh sendiri.

3. Minyak masak :
Celupkan lidi ke dalam minyak masak yang sedang panas dan titik ke atas ketuat dan biarkan kering. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat mengering dan luruh sendiri.

4. Getah pelepah betik :
Sapukan getah daripada pelepah betik yang dipetik terus dari pokok betik ke atas ketuat. Biarkan kering. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat mengering dan luruh sendiri.

5. Daun kesum :
Tumbuk lumat beberapa helai daun kesum dan campurkan dengan sedikit garam halus. Sapukan ke atas ketuat dan biarkan kering. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat mengering dan luruh sendiri.

.
.


Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
.
.

JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
=========================
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com

GARIS PANDUAN ORANG ISLAM TURUT MERAYAKAN HARI KEBESARAN AGAMA ORANG BUKAN ISLAM







GARIS PANDUAN ORANG ISLAM TURUT MERAYAKAN HARI KEBESARAN AGAMA ORANG BUKAN ISLAM

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-68 yang bersidang pada 12 Apr 2005 telah membincangkan Garis Panduan Orang Islam Turut Merayakan Hari Kebesaran Agama Orang Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Dalam menentukan perayaan orang bukan Islam yang boleh dihadiri oleh orang Islam beberapa kriteria utama perlu dijadikan garis panduan supaya ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam. Kriteria-kriteria tersebut adalah seperti berikut;

1. Majlis tersebut tidak disertakan dengan upacara-upacara yang bertentangan dengan akidah Islam.
Maksud “bertentangan dengan akidah Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan menyebabkan tercemarnya akidah umat Islam.

Contohnya;
i. menyertakan simbol-simbol agama seperti salib, memasang lampu, lilin, pokok krismas dan sebagainya.
ii. menyanyikan lagu-lagu bercirikan agama.
iii. meletakkan apa-apa tanda bercirikan agama pada dahi, atau tanda-tanda lain pada anggota tubuh.
iv. memberikan ucapan atau isyarat yang berbentuk pujian kepada agama orang bukan Islam.
v. tunduk atau melakukan perbuatan seolah-olah menghormati upacara agama orang bukan Islam.

2. Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang bertentangan dengan syarak.
Maksud “bertentangan dengan syarak” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan ajaran Islam yang diamalkan oleh masyarakat Islam.

Contohnya:
i. Memakai pakaian berwarna merah seperti santa claus atau pakaian lain yang melambangkan agama;
ii. Menghidangkan minuman atau makanan yang memabukkan dan seumpamanya;
iii. Mengadakan bunyi-bunyian atau hiasan seperti loceng gereja, pokok krismas, kuil atau memecah kelapa;
iv. Mengadakan acara yang berunsur perjudian, penyembahan, pemujaan, khurafat dan sebagainya.

3. Majlis tersebut tidak disertakan dengan “perbuatan yang bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam” di negara ini.
Maksud “bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan bertentangan dengan nilai dan norma kehidupan masyarakat Islam Negara ini yang berpegang kepada ajaran Islam berdasarkan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Contohnya:
i. Percampuran bebas tanpa batas dan adab sopan;
ii. Berpakaian yang menjolok mata;
iii. Mendendangkan lagu-lagu yang mempunyai senikata berunsur lucah serta pemujaan;
iv. Mengadakan program seperti pertandingan ratu cantik, laga ayam dan sebagainya.

4. Majlis tersebut tidak disertakan dengan perbuatan yang boleh “menyentuh sensitiviti masyarakat Islam”.
Maksud “menyentuh sensitiviti masyarakat Islam” ialah sesuatu perkara, perbuatan, perkataan atau keadaan yang jika dilakukan akan menyinggung perasaan umat Islam tentang kepercayaan dan amalan mereka.

Contohnya:
i. Ucapan-ucapan atau nyanyian berbentuk dakyah keagamaan bukan Islam;
ii. Ucapan-ucapan yang menghina umat Islam;
iii. Ucapan-ucapan yang menghina agama Islam;
iv. Persembahan yang bertujuan mempersendakan pegangan agama masyarakat Islam.

5. Pihak penganjur dan orang ramai diminta mendapatkan pandangan pihak berkuasa agama sebelum menganjur atau menghadiri majlis perayaan orang yang bukan beragama Islam.
.
.
Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
.
.

JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
=========================
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com

RESEPI - ANEKA RESEPI AYAM

AYAM PERCIK

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sederhana ( di potong dan dibersihkan )
2 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 inci kunyit hidup ( dikisar )
1 sudu teh jintan manis ( dikisar )
1 sudu teh jintan putih ( dikisar )
1 sudu makan ketumbar ( dikisar )
2 batang serai (dikisar)
3 -4 biji buah keras ( dikisar )
2 sudu besar cili kisar
1 biji kelapa diambil 1 liter santan -
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
Minyak masak untuk menumis

CARA-CARA:
1. Satukan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai, jintanmanis, jintan putih, biji ketumbar, buah keras dan cili kisar dalam blender kemudian kisar bahan2 hingga hancur.
2. Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan air.
3. Masak dan kacau hingga kuah mendidih.
4. Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.
5. Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masaklah hingga ayam 3/4 masak.
6. Setelah ayam 3/4 masak keluarkan ayam tadi dan ketepikan.
7. Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat.
8. Susun ayam tadi di dalam tray, lumurkan dengan kuah tadi dan bakar dalam oven selama 20 – 25 minit.
9. Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….
10. Angkat dan sedia utk dihidangkan.

** ayam boleh juga di bakar di atas arang… tp saya bakar dalam oven utk lebih mudah.

.
.






RENDANG PEDAS AYAM PERAK

BAHAN-BAHAN:
1 kg ayam - dipotong besar2
15 - 20 biji cili kering - direndam dengan air panas selama 20 minit (**)
5 batang serai - dihiris (**)
2 inci halia - dihiris (**)
1 cawan kelapa parut
10 biji bawang merah - dihiris
1 camca teh serbuk kunyit
2 helai daun kunyit - saiz sederhana - dihiris halus
300ml santan pekat - dibancuh dengan air secukupnya
Garam dan perasa secukupnya

CARA-CARA :

 1.Potong daging nipis2 atau mengikut citarasa sendiri. Bersihkan dan masukkan ke dalam kuali.
2.Masukkan sekali hirisan bawang merah dan serbuk kunyit ke dalam kuali.
3.Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur bersama sedikit air @ gunakan santan yang telah dibancuh tadi. Tuangkan ke dalam kuali berisi daging tadi.
4.Kemudian kisar pula kelapa parut sedikit. Jangan sampai hancur pulak. Tuangkan ke dalam kuali.
5.Masukkan garam dan perasa dan kacau hingga sebati.
6.Masak sehingga ayam empuk dan kering kuahnya. Jika perlu, tambah air supaya ayam cukup masak.
7.Setelah kuahnya kering, masukkan hirisan daun kunyit.
8.Masak lagi hingga kuahnya betul2 kering.



.
.
.

.

AYAM GORENG BEREMPAH

BAHAN-BAHAN :
bawang putih
halia
serai
jintan putih
jintan manis
gula
garam
gula melaka
kunyit



CARA-CARA :
*semua bahan diblender hingga hancur
*lebihkan bawang putih dan serai.....sukatan tu..agak-agak saja
*blender banyak-banyak dan simpan dalam freezer..kalau nak guna ambik lumur jer kat ayam@daging....sedia utuk dibakar @ digoreng,,
*kalau goreng...pastikan guna api yg perlahan....
.

.
.

.
AYAM MASAK LADA

BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam dipotong kecil
2 biji tomato belah 4
Sedikit asam jawa
2 sudu makan gula

BAHAN KISAR :
15 tangkai cili kering dan 6 tangkai cili merah
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 sudu makan lada putih biji
1 sudu makan lada hitam biji
1 inci halia

CARA-CARA :
1. Ayam dilumur dengan sedikit garam dan kunyit, perap seketika dan goreng sekejap sahaja (jangan garing). Tos dan ketepikan
2. Ambil anggaran 1 senduk minyak gorengan ayam tadi dan tumis bahan-bahan yg telah dikisar tadi hingga naik wangi
3. Masukkan sedikit air dan asam jawa serta gula
4. Masukkan pula ayam, kacau sentiasa dan perasa garam. Tambah air jika terlalu kering
5. Apabila ayam masak, masukkan tomato. Kacau seketika dan tutup api

.
.
.

.


SAMBAL PEDAS AYAM

BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong ikut suka
2 helai daun kunyit - disimpul atau diracip halus
Sedikit air asam jawa
Garam dan serbuk perasa

BAHAN KISAR :
10 tangkai cili hidup
Segenggam cili api kampung
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 batang serai
2 inci kunyit hidup

CARA-CARA :
1. Tumiskan bahan2 kisar didalam kuali hingga naik bau dan garing
2. Masukkan kesemua ayam dan gaul sentiasa. Letak sedikit air jika perlu
3. Masukkan garam dan serbuk perasa
4. Akhir sekali masukkan daun kunyit tadi. Biar seketika hingga ayam betul2 masak
5. Sedia dihidang
.
.
.

.
AYAM MASAK SERAI
BAHAN-BAHAN
10 ketul ayam
8 biji b.merah (kisar)
8 biji b.putih (kisar)
7 btg serai (kisar)
7 tangkai cili merah (kisar)tpulang klu nk pedas blh tmbh lg..

CARA-CARA :
1.goreng ayam dl
2.kemudian tumiskn bhn kisar sehingga naik bau.. Msk kan perasa & ayam yg tlh d gorg.
3.gaul ayam seketika & siapp utk d hidang  
.
.
.

.
AYAM PANDAN

BAHAN-BAHAN
1 mangkuk dada ayam dipotong dadu
1 sudu kecil cili kisar*
1 biji bawang besar ditumbuk halus*
1 sudu kecil serbuk ketumbar*
1 kiub ayam dihancurkan*
Daun pandan & lidi pencungkil gigi secukupnya
Minyak utk menggoreng

CARA-CARA
1. Perapkan ayam dgn bahan bertanda * selama sejam
2. Balutkan ayam dgn daun pandan dan cucuk dgn pencungkil gigi utk ketatkannya
3. Panaskan minyak dan goreng hingga daun layu
.
.
.

.
AYAM MASAK SAMBAL NENAS

BAHAN 1
3 kepak ayam( potong sederhana kecil)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukupnya

BAHAN 2
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/4 gelas cili boh
1 inci halia
1 batang serai
1 mangkuk kecil nenas yg sudah d potong
-garam dan gula secukupnya

CARA-CARA :
-gaul ayam dg serbuk kunyit dan garam
-gorengkn ayam td
-bland smua bahan B kecuali nenas dan serai
-panaskn sdikit minyak dlm kuali,tumis sedikit bawang merah dan serai
-masukkn bahan kisar,gaul dan biarkn sekejap sampai naik bau tambahkn air sedikit jika kuah nmpak pekat
-masukkn ayam gaul biarkn skjp
-masukkn nenas dan bahan hiasan lain jika perlu.
-masukkn garam dan gula,gaul dan tunggu sehingga minyak naik sedikit.
 
.
.
.

.
RENDANG AYAM MINANG

BAHAN-BAHAN :
 1 ekor ayam kampung - klu tak de ayam bandar pun ok! dipotong 8
5 ulas bawang putih - dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
30 biji cili api - dikisar - 
 2 inc halia - dikisar
4 batang serai - 2 kisar 2 lagi dititik
1 inc lengkuas
rempah tumis - 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
1 sudu teh jintan manis - kisar serbuk pun boleh
1 sudu makan lada hitam - kisar serbuk pun boleh
minyak
sebiji santan kelapa
2 sudu makan kerisik
garam dan gula secukup rasa
daun kunyit dimayang
2 kiub ayam - ita tambah
1 sudu kecil serbuk kunyit 
CARA-CARA :
  Tumiskan rempah tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan serai titik dan masak hingga kekuningan. Bila sudah kekuningan masukkan jintan manis, lada hitam, serbuk kunyit, dan kiub ayam. kacau rata.
Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam dan kerisik satu persatu.
Bila ayam sudah masak, masukkan garam dan gula seenak rasa dan daun kunyit.
Tunggu sehingga kuah pekat barulah sedia untuk hidangan
.
.
.
.

.
AYAM LEMON

BAHAN-BAHAN:
2 dada ayam-bersihkan n keringkan
bahan perap:-
3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh minyak bijan
sedikit pepper
1 biji telur
bahan salut:-campurkan
5 sudu besar tepung
5 sudu besar breadcrumbs
bahan sos:-
1 sudu besar sos plum
3 1/2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
2 sudu teh tepung jagung
# minyak secukupnya

CARA-CARA :
 perap ayam ngan bahan perap selama 2 jam atau semalaman. salut ngan bahan salut n goreng hingga garing n kekuningan.
potong2 ayam n letak atas pinggan hidangan.
campur semua bahan sos, didihkan hingga pekat. curah atas ayam tadi dan hidangkan
 
.
.
.

.

AYAM GORENG KUNYIT

BAHAN-BAHAN
1/2 ekor ayam
serbuk kunyit secukup rasa
sedikit garam secukup rasa.
sedikit lada sulah

Bahan tumis
1 labu bawang besar
1 biji lada merah
kacang panjang
sedikit garam
sedikit gula
sedikit perasa

CARA-CARA :

1. Ayam di potong-potong dan di bersihkan kemudian toskan.
2. Gaulkan dengan serbuk kunyit, serbuk lada sulah, dan garam kemudian goreng hingga kekuningan.
3. Tumiskan bawang dan cili besar kemudian masukkan garam, gula dam sedikit perasa.
4. Masukkan ayam yang telah di goreng tadi…. gaul seketika kemudian angkat dan hidangkan.
.
.
.

.
AYAM BUTTERMILK

BAHAN-BAHAN :
Ayam (ayam  potong  kecik-kecik)
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
sedikit gula
1/2 tin susu cair (kalau nak kuah banyak - lebihkan susu cair)
3 sudu butter
Daun Kari
3 biji bawang merah (- hiris atau potong dadu. aku guna setengah bawang holand)
1 ulas bawang putih (ketuk2 )
6 biji cili api hijau
Minyak untuk goreng ayam

CARA-CARA
Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan sedikit garam. Rata dan sebatikan dulu dengan serbuk kari baru masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam ayam.
Goreng ayam sehingga masak (guna minyak biasa yer..)
Dah masak ayam, panaskan kuali plak dan masukkan butter.
Bila butter dah cair, masukkan bawang putih, bawang merah, cili api dan daun kari.
Masukkan susu cair bila bawang dah garing sedikit.
Biarkan susu cair tu mendidih sekejap dan kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan sedikit gula jika suka.
Kalau suka dan nak kuah ayam tu pekat, masak la lama sikit supaya kuahnya pekat gituuu..
Tapi saya suka kuahnya cair sikit. So, biarkan sekejap jer ayam tu. Bagi kuahnya pekat sikit2 jer.
Dan kalo terlajak pekat sangat, tambah jer air sikit.
Dah siap, makan dengan nasi panas2..
.
.

AYAM MASK MERAH

BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam atau 5 ketul peha ayam (terpulang)
Garam dan kunyit
1/2 ulas bawang besar (dihiris bulat)
10 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato (dihiris)
1/2 cawan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

CARA-CARA :
Gaul garam dan kunyit pada ayam. Kemudian goreng sehingga hampir masak.
Tumis bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, tomato dan sos tomato. Tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sekata.
Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Biar 2-3 minit.
Siap untuk dihidangkan.
Kalau tak nak pedas, kurangkan sikit cili kering. Boleh tambah 2-3 helai daun limau purut untuk aroma yang menyelerakan.
.
.


.
.
RENDANG AYAM PEDAS CILI PADI

BAHAN-BAHAN :
8 ketul ayam
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 biji bawang besar*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit*
3 batang serai*
20 biji cili padi* (sy letak lebih rasanya) kisar bahan bertanda *
1/2 sudu ketumbar (disangai dan tumbuk)
1/2 sudu jintan manis (disangai dan tumbuk)
santan dari sebiji kelapa
daun kunyit (hiris halus)
1 sudu kecil kerisik
gula melaka
garam
air asam jawa

CARA-CARA :
1. Tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan ketumbar dan jintan. Kacau sebati.
2. masukkan santan, daun kunyit dan ayam.
3. Setelah separuh kering, masukkan kerisik. Perasakan dgn garam, gula dan asam jawa.
4. Tunggu hingga kuah kering dan bolehlah dihidangkan.

(Kalau ayam belum masak leh tambah air dan biarkan kering semula.

.
.
 
 AYAM HALIA BERSANTAN

BAHAN-BAHAN :
Ayam – setengah ekor
Kentang – 4 biji (di potong dua atau empat, tengok saiz)
Bawang besar – 3 biji (Potong gelang)
Bawang putih – 2 ulas (hiris nipis)
Halia – seketul besar (dihiris halus)
Ketumbar – sikit (tumbuk halus)
Cili padi – 10 biji di belah dua (jikut selera)
Cili merah – 2 biji (dihiris halus)
Santan kelapa – 1 kotak
Garam dan perasa

CARA-CARA :
1. Goreng ayam dengan api yang sederhana. Bila sudah empuk, ketepikan.
2. Sambil menggoreng ayam, rebus kentang sampai empuk. Kemudian angkat. Ketepikan.
3. Gunakan minyak goreng ayam tadi, masukkan halia, bawang putih dan ketumbar. Bila sedikit layu, masukkan santan.
4. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
5. Perlahankan api. Jangan tunggu sehingga pecah minyak. Terus masukkan cili padi, cili merah dan bawang besar.
6. Masukkan kentang yang telah direbus bersama ayam yang telah digoreng tadi.
7. Kacau sedikit lagi biar sebati, kemudian boleh lah diangkat dan dihidangkan.

.
.
Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
.
.

JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
=========================
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com