Friday 4 December 2015

INFO HERBA

 INFO KULIT KAYU MANIS

Kulit kayu manis adalah pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran rempah ratus yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia. Ia digunakan untuk menumis, menambah wangian pada air gula, membuat cinnamon roll dan pai epal serta membuat wangian. Pengambilan setengah sudu serbuk kayu manis setiap hari atau merendam sepotong kulit kayu manis ke dalam minuman teh dapat menurunkan paras gula dalam darah pesakit diabetis.

 INFO KETUMBAR

Ketumbar bersifat hangat, kekacangan, berempah, dan macam oren. Ia boleh didapati dalam bentuk biji atau kisar. Biji ketumbar kisar cepat hilang rasanya apabila disimpan. Ketumbar berperanan sebagai bahan pemekat dan ramuan utama masakan India. Apabila direneh, ia diminum sebagai ubat bersin tradisional. Biji ketumbar juga digunakan untuk menjeruk sayur, membuat roti, sosej, bir di negara luar Asia. Ia harus disimpan dalam plastik kedap udara untuk mengekalkan mutunya.


INFO BUNGA LAWANG

Bunga lawang adalah salah satu bahan dalam 5 rempah serbuk Cina. Ia digunakan sama ada dalam bentuk asal atau hanya bahagian-bahagian untuk menambah rasa ke dalam masakan daging dan ternakan lain yang direneh lama untuk menghasilkan aroma yang kuat. Bunga lawang kisar digunakan dalam masakan salai untuk menguatkan aroma masakan tersebut. Juga digunakan dalam masakan kari, dan minuman teh. Bunga lawang dipercayai dapat membantu menghadamkan makanan serta melegakan sakit dada, sakit sengal tulang dan kembung perut.


 INFO BAWANG MERAH

Bawang merah merupakan bahan wajib dalam masakan yang disediakan sama ada dimasak atau dibuat kerabu, Memakan bawang merah setiap hari boleh membantu pertumbuhan tisu tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis. Selain itu, bawang merah juga mengurangkan tekanan darah tinggi, awet muda, menghindar kanser perut, mencairkan darah, mengelak serangan jantung, strok, mengurangkan risiko Alzheimer dan mengurangkan tahap gula bagi pesakit kencing manis.

 INFO BAWANG PUTIH

Bawang putih mempunyai aroma yang kuat dan tajam seperti campuran pedas, pahit dan sedikit masam bergantung kepada jenis masakan. Bawang putih dapat menaikkan aroma masakan daging, ikan dan juga sayuran.

Sekiranya mahu membeli bawang putih, pastikan kepalanya kering dan masih terlindung di dalam kulitnya. Jika umbi akar kelihatan kehijauan, ia bermakna bawang putih sudah terlalu tua atau tidak dikeringkan dengan baik. Bawang putih yang terlalu tua akan terus merenyuk walaupun hanya dengan sentuhan lembut.

 INFO BAWANG BESAR

Bawang besar boleh didapati dalam bentuk segar, beku, tin, jeruk atau dikeringkan. Digunakan dalam setiap masakan, sos, stew, sup, salad segar, atau bahan hiasan hidangan. Bawang besar lebih mudah dikupas jika direndam di dalam air mendidih selama 10 saat dan kemudiannya dicelup ke dalam air sejuk sebelum kulitnya dikupas. Bagi mengelak mata berair ketika mengupas, eloklah dibasuh dahulu dengan air sejuk atau letakkanya di dalam peti ais selama 10 minit sebelum mengupas. Cara lain adalah dipotong di bawah air yang mengalir atau biarkannya basah ketika memotong.

 INFO BUAH KERAS

Buah keras banyak digunakan dalam masakan Indonesia & Malaysia sebagai pemekat kuah. Ia dikisar menjadi pes bersama rempah lain untuk memekat dan menyedapkan rasa masakan berkari. Buah keras harus dimasak sebelum dimakan, kerana kandungan toksiknya tinggi ketika mentah. Masukkan buah keras yang sudah ditumbuk lumat ke dalam masakan daging untuk melembutkannya selain menambahkan lemak masakan tersebut.

 INFO BIJAN (LENGA)

Bijan digunakan sebagai perasa dalam makanan dan rasanya sederhana manis. Bijan dipanggang atau digoreng dalam minyak panas sebelum dicampurkan dengan makanan lain. Ia juga berfungsi sebagai bahan hiasan untuk roti, biskut, kek dan 'roll' selain digunakan dalam kuah sos, bahan adunan, nasi pilaf, makanan bergula dan masakan bergoreng. Kandungan minyaknya tinggi dan mudah rosak jika terdedah pada suhu tinggi.

Bijan berkesan untuk menguatkan tubuh badan, baik untuk hati dan limpa serta sesuai untuk mereka yang mengalami masalah kekurangan darah.


INFO CENGKIH

Bunga Cengkih mempunyai rasa tajam, kuat, manis, berangin, pahit dan kelat. Baunya paling menusuk antara rempah-ratus lain hingga meninggalkan kesan kebas di dalam mulut.

Bunga Cengkih elok dibeli dalam bentuk asalnya kerana bentuk serbuk cepat merosot rasanya. Kisaran bunga cengkih selalunya digunakan dalam membuat kek. Bunga cengkih digunakan dalam masakan nasi beriyani, dan sering digunakan dengan jintan putih dan kulit kayu manis. Untuk menentukan kualiti bunga cengkih yang bagus, masukkannya ke dalam secawan air. Bunga cengkih yang elok akan terapung secara menegak manakala yang tidak elok akan tenggelam atau terapung secara mendatar...

.
.
.
JOM SHARE DI WALL MASING-MASING :
Jika bermanfaat ?? Sila " SHARE "
======================================================
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com
.
.
.
Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan

No comments:

Post a Comment