Saturday, 2 January 2016

BUBUR LAMBUK KEDAH (KANJI)

BUBUR LAMBUK KEDAH.

BAHAN -BAHAN:

1) 2 pot beras
2) 3 ulas bawang merah dimayang
3) 2 ulas bawang putih dimayang halus
4) 1 inci halia dimayang halus
5) 2 batang serai diketuk
6) 1 sudu teh halba
7) 1 sudu the lada hitam
8) ½ cawan daging dipotong halus
9) ½ cawan udang hidup
10) Santan secukupnya dari 1 biji kelapa

CARA - CARA :

1) Panaskan minyak. Tumiskan bawang-bawang bersama halba dan lada
Hitam sehingga wangi.

2) Masukan daging dan udang serai kacau sebentar.

3) Masukkan santan cair secukupnya dan beras dan garam.

4) Masak Sehingga Beras pecah2 masukan pati santan sehingga mendidih.

5) Siap untuk d hidang...

No comments:

Post a Comment