Wednesday, 13 January 2016

RESEPI SOTONG SUMBAT PULUT


SOTONG SUMBAT PULUT

BAHAN-BAHAN :

10 ekor sotong saiz sedang
6 biji lada hitam
2 ulas bawang merah
1/2 sudu kecil biji halba
1 cm halia
1 1/2 cawan santan
250 gm pulut - boleh tambah
garam dan gula secukup rasa

CARA - CARA :

1. Bersihkan sotong
2. Masukkan beras pulut yang telah direndam dengan santan ( pulut direndam selama 1-2 jam) kedalam badan sotong tadi, dan masukkan lebih kurang 1/3 bahagian sotong. Kemudian masukkan kembali kepala sotong, kemaskan dengan menggunakan lidi.
3 Masukkan sotong kedalam periuk yang telah di letakkan santan, gula melaka, gula dan garam..
4.Masukkan daun pandan.
5. Masak sehingga kuahnya menjadi pekat ( gunakan api sederhana )
6. Setelah masak..boleh hidangkan.
.
.
 
LIKE dan FOLLOW kami , banyak info yang akan kami kongsikan
Jika bermanfaat silakan " SHARE "
===================================================
www.facebook.com / Nrz Enterprise
www.blogger.com / Nrz Santai D'Maya

No comments:

Post a Comment