IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL
4 ekor ikan cencaru ~ siang, cuci bersih dan belah belakangnya
sedikit garam
sedikit kunyit
minyak untuk mengoreng
Bahan Sambal di kisar atau di tumbuk
5 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam hingga lembut
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inc belacan bakar
1 inc halia
1 sudu besar jus asam jawa
1 batang serai
1 sudu besar gula pasir atau gula Melaka
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Ikan cencaru, di siang tetapi jangan belah bahagian perut, belah bahagian belakang antara kedua-dua belah tulang.
gaulkan dengan garam dan kunyit ketepikan
Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum
Perasakan dengan garam dan gula dan masak hingga sambal pekat dan kering.
Angkat dan sejukkan
.
.
LIKE dan FOLLOW kami , banyak info yang akan kami kongsikan
Jika bermanfaat silakan " SHARE "
===================================================
www.facebook.com / Nrz Enterprise
www.blogger.com / Nrz Santai D'Maya
No comments:
Post a Comment