Saturday 19 December 2015

FESYEN DANDANAN RAMBUT SUPAYA NAMPAK LEBIH KEMAS

SHARE DI WALL MASING MASING
JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
=======================================================
Jom LIKE dan FOLLOW kami, banyak info terkini akan kami kongsikan
http://www.Facebook.com/nrzenterprise
http://nrzenterprise.blogspot.com











PERKONGSIAN ILMU DI HUJUNG MINGGU

Assalamualaikum semua.

Hampir hujung minggu ini, moga kita terus terdorong untuk berbuat baik insyaAllah.

Mari sama-sama kita renungi hadis ini.

Daripada Abu Hurairah RA katanya Rasulullah SAW bersabda (maksudnya),

"Allah 'Azza wa Jalla berfirman: Apabila hambaKu berkata akan berbuat kebajikan, Aku tulis baginya (pahala) satu kebajikan, sekalipun belum dilaksanakannya.
Tetapi apabila dilaksanakannya, Aku tulis untuknya (pahala) sepuluh kebajikan.

Apabila dia berujar akan berbuat kejahatan, Aku ampuni dia selama belum dilaksanakannya.
Apabila dilaksanakannya, Kutulis untuknya balasan satu kejahatan."
Sabda Rasulullah SAW selanjutnya: "Malaikat berkata: Wahai Tuhan! Inilah hambaMu, dia bermaksud hendak berbuat kejahatan (padahal Allah melihat).

Jawab Allah: Amatilah dia! Jika dilaksanakannya, tuliskan baginya balasan yang setimpal. Tetapi jika tidak dilaksanakannya, tuliskan baginya pahala satu kebajikan, kerana dia takut kepadaKu."

Rasulullah saw. melanjutkan lagi sabdanya, "Apabila keislaman kamu lebih meningkat, maka tiap-tiap kebajikan yang dilakukannya ditulis (pahalanya) sepuluh sampai tujuh ratus ganda. Dan tiap-tiap dia melakukan kejahatan ditulis (balasannya) setimpal dengan kejahatannya itu sampai dia mati."
(Riwayat Muslim)

Bagaimana? Sudah termotivasi untuk terus berbuat baik?






Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
.
.
=========================
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com

PERKONGSIAN ILMU - RAHSIA BEBERAPA SURAH DI AL QURAN








RAHSIA BEBERAPA SURAH DI AL QURAN


Sesungguhnya Allah telah memberikan
Alquran untuk semua penduduk bumi dan
secara khusus untuk pegangan kepada
umat muslim sebagai pedoman hidup
namun juga sebagai penolong dalam
menghadapi berbagai ujian hidup.
Al'qur'an juga merupakan rahmat Allah
untuk hamba-Nya yang Ia kasihi.
Telah banyak dibuktikan sejarah yang
diceritakan dalam Alquran bahwa
sejarah itu bukan dongengan belaka,
namun benar kejadiannya.
Para Ilmuwanpun telah menemukan hukum
kecepatan cahaya, terpisahnya air
laut dan air tawar dari Alqur'an.
Sungguh banyak sekali hikmah yang
terdapat dalam Alquran.
Maka merugi sekali kita terutama bila
kita umat muslim bila tidak
memanfaatkannya secara maksimal untuk
meraih kebahagiaan hidup dunia dan
akhirat.
Beberapa rahasia dan khasiat surah
dalam Alquran telah disampaikan
kepada junjungan kita Rasullullah SAW
agar kita dapat mengamalkannya,
berikut surah-surah Alquran tersebut
:
 

1. Surat Al-Fatihah
Surah A-Fatihah dapat mencegah
marahnya Allah. Sebagai manusia yang
sering lupa dan khilaf, kita
seringkali secara sadar maupun tak
sadar melanggar ketentuan Allah.
Untuk mencegah Allah murka, baiknya
sering membaca surah Al Fatihah
 

2. Surah Yaasiin
Surah Yaasiin dapat mencegah hausnya
kita di hari kiamat. Seperti yang
umat Islam percayai bahwa saat di
kumpulkan di padang mashyar nanti,
Matahari akan terasa begitu dekat.
Bahkan kita akan tenggelam dalam
keringat kita sendiri saking dekat
dan panasnya matahari. Surah Yaasiin
Insya Allah dapat mencegah kita dari
hal sedemikian
 

3. Surah Ad-Dukhan dapat mencegah
huru hara hari Kiamat
 

4. Surah Al Waaqiah dapat mencegah
kemiskinan dan kefakiran. Membaca
Surat ini setiap malam dapat menarik
rezeki yang arahnya tak pernah kita
duga-duga datangnya.
 

5. Surah Al-Mulk dapat mencegah azab
kubur
 

6. Surah Al- Kautsar dapat mencegah
permusuhan orang yang musuh. Di dunia
pekerjaan atau dalam kehidupan
berumah tangga banyak sekali orang
yang entah mengapa memusuhi kita.
Dengan membaca surah ini sebanyak-
banyaknya, Insya Allah permusuhan
akan digantikan dengan kebaikan.
 

7. Surah Al-Kaafiruun dapat mencegah
kafir ketika di cabut ruh. Cobaan
hidup yang begitu banyak dan berat
kadang dapat membuat kita tergiur
untuk keuar dari agama Islam,
naudzubillah min dzalik. Bacalah
surah ini semampu kita agar kita
selau dalam kenikmatan iman dan
Islam. Aamiin
 

8. Surah Al-Iklas dapat mencegah kita
dari sifat munafik. Munafik bukan
saja dibenci dan di jauhi manusia,
tetapi juga dapat menjauhkan kita
dari rahmat Allah dan kasih sayang-
Nya
 

9. Surah Al- Falaq dapat mencegah
dengki orang yang dengki
 

10. Surah An-Naas dapat mencegah was-
was dan ragu-ragu.
 


Amalkanlah dan Insya Allah kita dapat
menghadapi ujian daan masalah dalam
hidup.

RESEPI - BUBUR / PENGAT




BUBUR MUTIARA SAGU

Bahan:
250 gr sagu mutiara500 ml air
150 gr gula pasir
2 lbr daun pandan
1 ltr air untuk merendam

Sos santan:
250 ml santan
½ sdt garam
 

Cara membuat:
• Rendam sagu mutiara dalam air 1 ltr selama lk. 1 jam.Tapiskan.
• Masak 500 ml air, daun pandan dan gula pasir hingga mendidih, tuang sagu mutiara, masak terus sambil diaduk hingga kental dan mendidih. Angkat.
• Masak semua bahan sos sambil diaduk agar santan tidak pecah, mendidih. Angkat.
• Sajikan bubur Mutiara dengan Sos santan




BUBUR JAGUNG PISANG

 Bahan-bahan:

1 cawan isi jagung
3 biji pisang nangka- potong kecil
1 sudu makan sagu mata ikan
2 cawan santan pekat
1 cawan gula
1 cawan air
1 helai daun pandan - simpulkan
1/2 sudu teh garam

Cara penyediaan:
Masukkan air, jagung, pisang, garam,gula dan daun pandan dalam periuk. Masakkan sehingga mendidih.
Masukkan sagu mata ikan dan santan. Sentiasa kacau perlahan-lahan supaya tidak pecah minyak sehingga mendidih.







BUBUR JAGUNG & SAGU

BAHAN-BAHAN :

2 batang jagung manis
1/2 cawan sago
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya
Santan kelapa secukupnya
1/4 sudu kecil garam - secukupnya
2 helai daun pandan

CARA MEMASAK :

Didihkan air dalam periuk sehingga mengelegak kemudian masukkan semua biji sago . Masak sampai sago kembang dan boleh la dimasukkan dalam bekas yang sesuai serta biarkan sampai sejuk .

Bersihkan semua jagung dan potong ambil biji jagung . Masukkan santan secukupnya , biji jagung , gula melaka , gula pasir secukupnya dan daun pandan ke dalam periuk yang sesuai . Masak sampai jagung empuk serta kuah bubur mendidih , kacau sekali-sekala dan boleh la dimasukkan sedikit garam untuk membangkitkan rasa lemak kuah bubur ni . Tambah lagi santan atau sedikit air jika kuah terlalu pekat .

Potong sago tadi menjadi bentuk empat segi dan masukkan dalam bubur , ikut pada kita nak masukkan berapa banyak ketulan sago ni ke dalam bubur . Kacau semua bahan-bahan dan rasa bubur ni jika masih kurang manis boleh la ditambah gula lagi . Biarkan bubur masak serta ketulan sago mesra dengan kuah dan sekali-sekala kacau bubur supaya semua bahan cukup mesra . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
Selamat Mencuba 
 




BUBUR BARLI

Bahan-bahan
● 100 gm barli
● 1 tin jagung manis buang airnya
● 1500 ml air
● 400ml santan
● 1 cawan gula
● 7 sudu makan sagu biji (basuh dan toskan )
● 2 helai daun pandan ( disimpul) Sedikit garam

Cara-cara
1. Basuh barli dan toskan. Rebus barli bersama air dan daun pandan sehingga kembang.
2. Apabila kembang masukkan jagung dan gula. Biar mendidih.
3. Masukkan pula santan , sagu dan garam.
4. Kacau sehingga ia mendidih dan angkat.








 




 BUBUR LEMAK

Bahan-bahan:

1/2 cawan beras dimasak dengan 5 cawan air.
sedikit halia diketuk
1/2 cawan ikan bilis direndam sebentar dan tumbuk halus
2 ulas bawang putih diketuk
sedikit karot didadu
sedikit kacang panjang dihiris halus atau kacang peas
1/2 biji kentang didadu
1/2 cawan santan
garam secukup rasa

***kicap pedas jika suka

Cara membuatnya:

1. Masak beras hingga lembut dan menjadi bubur. Perlahankan api.Masukkan ikan bilis, bawang dan sayuran. Didihkan dan biar kentang empuk.
2.Masukkan santan dan garam.







UBUR CANDIL TEPUNG PULUT

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung pulut
1 sudu kecil air kapur
air secukupnya untuk menguli
7 helai daun pandan - disiat dan disimpul
2 cawan santan pekat
air secukupnya
1 cawan gula
pewarna merah, hijau dan kuning

Cara-caranya:
1. Uli tepung pulut bersama air kapur dan air hingga menjadi seperti doh, tidak melekat pada jejari tangan.
2. Bahagikan tepung pulut kepada 3 bahagian dan warnakan setiap bahagian dengan merah, hijau dan kuning.
3. Rebus hingga mendidih air dalam periuk dan masukkan candil berwarna sebahagian-sebahagian.
4. Bila candil telah timbul, tapis dan masukkan dalam bekas yang berisi air masak sejuk. Buat hingga habis.
5. Dalam periuk lain masak gula bersama air secukupnya. Masukkan daun pandan. Bila gula telah hancur dan air mendidih, masukkan pula santan. Perlahankan api dan kacau selalu hingga kuah ini mendidih sekali lagi.
6. Tapiskan candil tadi dan masukkan dalam kuah, biar mendidih sekali lagi barulah tutupkan api. Pastikan api sentiasa kecil ke sederhana dan hendaklah sentiasa dikacau agar santan tidak berketul-ketul









PENGAT NANGKA DAN PISANG MUDAH

Bahan-bahan
Nangka dalam 20 ulas
Pisang dalam sesisir
5 sudu besar gula (kalau kurang sila tambah ye)
Garam secukup rasa
2/3 helai daun pandan wangi.
Semangkuk santan bersamaan 2 biji kelapa.

Cara
Masukkan semua dalam periuk, kacau sehingga masak dgn perlahan







BUBUR CANDIL KELEDEK + SAGU

Bahan-bahan:

1/5 kg keledek lenyek
2 cawan santan pekat
tepung pulut secukupnya
tepung sagu ubu 11/2 cawan
3 keping manisan sederhana besar
1 senduk gula merah
gula sekiranya kurang manis
5 helai daun pandan
secubit garam
Air secukupnya
1 genggam sagu biji dicuci dan ditos

Cara-caranya:
1. Uli keledek lenyek dengan tepung sagu dan tambah tepung pulut sedikit-sedikit hingga tidak melekat pada tangan.
2. Didihkan air dan mula gentel-gentel adunan kecil-kecil dan masukkan dalam air mendidih tadi hingga gentelan tepung tadi timbul.
3. Toskan.
4. Sementara itu masak manisan dan gula merah bersama 1 cawan air dan simpulan daun pandan hingga gula-gula itu larut. Tapiskan.
5. Di periuk lain masukkan air gula dan air secukupnya untuk kuah hingga mendidih. Masukkan santan dan garam. Sentiasa dikacau agar santan tidak berketul. Masukkan sagu biji pula.
6. Bila kuah mendidih masukkan candil yang ditoskan tadi, kacau dengan lembut dan biar di atas api seketika
 
 




BUBUR MERAH PUTIH

Bahan:
• 2 cawan beras pulut dicuci bersih
• 7 cawan santan cair
• 2 cawan santan pekat
• 3 helai daun pandan
• 1 ketul gula melaka
• 1/2 cawan gula pasir (ikut manis)
• (durian jika suka)

Cara:
1. Masak beras pulut dengan santan cair hingga kembang.
2. masukkan santan pekat kacau rata.
3. ketepikan 5 senduk,masukkan garam biar serasa.
4. lebihan pulut tadi masukkan gula merah dan gula putih biar rasa manisnya
 





BUBUR KACANG DURIAN

Bahan-bahannya:
250 gm kacang hijau - direndam lebih kurang 2-3 jam
1 mangkuk durian - mangkuk ice cream 1.5 liter tu
200ml santan - saya guna santan kotak ajer
1 buku gula melaka yang sedang
air secukupnya anggaran 1 liter (kalau x cukup tambah sedikit.
2 helai daun pandan - disimpul

Cara:
1. Kacang hijau direndam hingga kembang, toskan dan jerang atas dapur bersama 1 liter air atau boleh lebihkan sedikit. Rebus kacang hijau hingga kembang dan mendidih biar lama sedikit.
2. Masukkan gula melaka, dan masak sehingga gula melaka cair kacau2kan masukkan pula daun pandan durian dan santan, masak hingga bubur mendidih agak lama dengan api sederhana sambil di kacau2 selalu.
3. Padamkan api hidangkan panas bersama teh o tawar. ada orang makan bubur kacang durian bersama roti atau biskut kream cracker saya makan gitu ajer..cubalah sedapp
 
 






PENGAT UBI KAYU

Bahan-Bahan:
400 gm ubi kayu yang direbus empuk
1 cawan santan pekat
¾ air gula melaka
1 helai daun pandan
Gula pasir

Cara:
1-Masukkan air dalam periuk
2-Rebuskan ubi kayu di dalam periuk dengan air tadi.taruh sedikit garam
3-Biarkan mendidih hingga empuk.toskan ubi kayu telah empuk.
4-Masukkan santan, gula melaka, daun pandan,ubi kayu yang telah di rebuskan tadi dan gula.kedalam periuk
5-Kacau perlahan-lahan sehingga sedikit mendidih.
6.Siap dan hidangkan.Lagi sedap tambh sedkit pulut dalam hidangan,untuk penambah selera.






BUBUR KELADI

BAHAN-BAHAN:
500 gm keladi | dipotong dadu dan direbus
300 gm gula merah
300 ml air
100 gm cha cha
1 sudu makan sagu
1 liter santan
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Renihkan santan bersama dengan air.
2. Kemudian masukkan semua bahan dan biarkan mendidih sekali lagi.
3. Perasakan dengan garam dan sedia untuk dihidang.
Penggunaan daun pandan menaikkan lagi rasa lemak santan.
 
 







PENGAT UBI KAYU

BAHAN-BAHAN:
11/2 kg ubi kayu | dipotong kecil
1 liter santan
240 gm gula pasir
240 gm gula merah
1 helai daun pandan
Sedikit garam

CARA MEMASAK:
1. Rebus ubi kayu sehingga lembut dan ketepikan.
2. Di dalam periuk masukkan santan bersama dengan daun pandan, gula pasir, gula merah dan sedikit garam.
3. Masak sehingga mendidih.
4. Kemudian masukkan ubi kayu dan masak sehingga beberapa minit.
5. Sedia untuk dinikmati.

Guna ubi kayu yang sedang matang untuk rasa pengat yang enak. Elakkan menggunakan ubi kayu yang agak tua kerana ia mempunyai banyak sabut
 







PENGAT PISANG GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN:
10 biji pisang | dihiris
1.2 liter santan pekat
200 ml air
100 gm gula
½ sudu teh garam
200 gm sago
300 ml gula melaka
2 helai daun pandan

CARA MEMASAK:
1. Masak santan bersama daun pandan dan air sehingga hampir mendidih.
2. Kemudian masukkan gula melaka, gula dan garam. Biarkan sehingga gula larut.
3. Masukkan sago dan masak sehingga kembang.
4. Akhir sekali masukkan pisang dan sedia untuk dihidangkan.
Enak juga dimakan sejuk untuk mendapatkan rasa yang berbeza daripada biasa
 






BUBUR NANGKA BERSAGU

BAHAN-BAHAN:
500 gm nangka
1 liter santan pekat
200 ml air
½ sudu teh garam
200 gm sago
2 helai daun pandan

CARA MEMASAK:

1. Masak santan pekat, daun pandan dan air sehingga sedikit mendidih.
2. Kemudian masukkan garam dan gula . Tunggu sebentar sehingga gula hancur.
3. Kemudian masukkan sago dan nangka.
4. Biarkan sehingga sago kembang dan sedia untuk dihidangkan.
Gunakan jenis nangka madu untuk rasa yang lebih enak.








BUBUR GANDUM

BAHAN-BAHAN:
500 gm gandum
1 liter santan
200 ml air
½ sudu teh garam
200 gm gula
2 helai daun pandan

CARA MEMASAK:
1. Masak gandum sehingga lembut. Toskan.
2. Selepas itu masukkan santan, air dan daun pandan. Masak sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan garam dan gula ke dalamnya. Biarkan sehingga ia larut.
4. Sedia untuk dihidangkan.
Gandum baik untuk menyejukkan badan


 



.

Memikirkan / tercari cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
WhatsApp 012 - 336 0861 ( Dwan )
.
.
=======================================================
Jom LIKE dan FOLLOW kami, banyak info terkini akan kami kongsikan
http://www.Facebook.com/nrzenterprise
http://nrzenterprise.blogspot.com

RESEPI - AIR MINUMAN

ANEKA RESEPI MINUMAN
======================
.
.

JOM SHARE DI WALL MASING MASING
JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
.
.

Jom LIKE dan FOLLOW kami, banyak info terkini akan kami kongsikan
http://www.Facebook.com/nrzenterprise
http://nrzenterprise.blogspot.com




ICE LEMON TEA

1 uncang tea
Air panas secukupnya
Gula secukupnya
1 biji lemon ambil jusnya
1 biji lagi di hiris
ais secukupnya

Sediakan air tea seperti biasa
Perahkan jus lemon
Letakkan hirisan lemon dan kiub ais
Sedia di nikmati



 HONEYDEW MILKSHAKE
Resepi Oleh : Milkshake Recipe. org

1/2 cawan yogurt rendah lemak perasa vanilla
1/2 biji honey dew ~ buang kulit dan di dadu untuk mudah di kisar.
1 sudu besar apple juice ~ ita tak letak
4 sudu besar susu pekat manis ~ ita tambah boleh tambah lagi jika nak manis
sedikit air masak ~ untuk memudahkan buah di kisar
ais secukupnya

Masukkan semua bahan dalam mesen pengisar, kecuali ais
Kisar hingga halus
Tuang dalam gelas dan letakkan ketulan ais
Sedia di nikmati






 AIR BARLI

1/2 cawan barli ~ di cuci bersih
1 ketul gula batu
air secukupnya
1 helai daun pandan di simpul
gula secukup rasa

Barli di cuci bersih dan toskan airnya
Masukkan barli dalam periuk bersama daun pandan,dan air, dan rebus hingga barli kembang
Bila abarli dah kembang, ambil sedikit barli dan kisar halus
masukkan semula barli yang di kisar dalam periuk dan masak semula
Tambahkan gula batu dan biar sampai gula batu larut
Jika kurang manis tambah gula pasir secukup rasa. jangan manis sangat tau! air bali ni sedap manis-manis buah aje
Boleh di hidangkan panas atau dingin







 AIR KELAPA LEMON

1 biji air kelapa muda
isi kelapa muda
1 sudu besar air gula
1/2 biji lemon
ais secukupnya

Satukan air kelapa, isinya dan air gula dalam gelas
Perahjan jus lemon
Letakkan ais
Hidangkan dingin









FIZZI DRINK
Resepi Oleh : Kak Kida
Rujukkan Oleh : Resepi Kek dan Biskut Raya

Ais kisar secukupnya ~ ita guna ais aje
Buah Laici secukupnya ~ ita tak letak
Air Sprite secukupnya
Air Ribena secukupnya

Masukkan ketulan ais atau ais yang telah di kisar ke dalam gelas. Kemudian letakkan beberapa biji laici. Tuangkan air Sprite dan sedikit Ribena sebagai penyeri warna
Sedia di hidangkan


FANTA HIJAU HOMEMADE

3 kg gula pasir ~ boleh kurangkan jika tak suka manis
2 liter air
330 ml Oren Sunquick
1/2 botol pewarna hijau apple Star Brand
1/2 botol perasa pisang Star Brand
1 helai daun pandan di simpul

Gunakan periuk yang besar atau tinggi untuk memasak air
Tuangkan air, daun pandan dan gula ke dalam periuk dan masak atas dapur hingga gula larut dan air mendidih
Masukkan Oren Sunquick dan biarkan ia merenih sebentar
Masukkan pula pewarna hijau
Bila dah didih tutup api dan masukkan perasa pisang
Biarkan sejuk

Untuk menghidang, tuangkan dalam jug atau gelas, tambahkan air sejuk jika manis
Masukkan ketulan ais
Hidangkan dingin
AIR NENAS

1 biji nenas ~ buang kulit dan mata nenas , belah 2 dan buang empulur tengah
1/2 bahagian nenas tadi di potong dadu
1/2 bahagian nenas lagi di kisar halus
air secukupnya
gula ikut kemanisan
1 helai daun pandan di simpul

Satukan semua bahan dalam periuk dan masak hingga didih dan gula larut
Bila dah didih sejukkan
Hidangkan bersama ketulan ais
  
AIR JAGUNG

Kordial Jagung Red Man secukupnya
Air
Gula secukup rasa
1/2 tin Jagung manis dalam tin
1 tin susu cair
2 sudu besar Susu pekat manis

Masak air bersama gula. Ita masak air dalam 1 kole bersama 6 sudu besar gula.
Masak hingga air didih dan gula melarut
Masukkan Kordial jagung Red Man atau apa-apa brand yang terdapat di pasaran. Yang ni agak-agaklah kan ikut kepekatan dan aromanya.
Masak lagi hingga mendidih
Masukkan susu cair dan jagung dalam tin
Tutup api dan masukkan susu pekat manis. Rasa ikut kesesuaian citarasa.
Biarkan sejuk
Hidangkan bersama ketulan ais.

JUS TEMBIKAI

1/2 biji buah tembikai
kiub ais secukupnya

Potong tembikai dan buangkan kulitnya
masukkan tembikai dalam blender dan kisar
Jika tembikai kurang manis boleh tambahkan air gula
hidangkan dengan kiub ais
 
FAIR LADY
 
 Air oren secukupnya
1 tin laici dalam tin
nata de coco secukupnya
1 sudu teh biji selasih di rendam dalam air panas hingga kembang
ais batu secukupnya

Mula-mula sediakan air oren dahulu. Ita guna air oren Sunquick. Rasa kan manis air oren secukup rasa.
Masukkan nata dalam jug, diikuti buah laici dan airnya serta biji selasih
Tuangkan air oren tadi dan ketulan ais
Sedia di nikmati
 
AIR MATA KUCING

Buah mata kucing kering secukupnya
1 buku gula Melaka
2 buku gula batu
Gula mengikut kemanisan
air secukupnya
Daun pandan di simpul

Cuci buah mata kucing hingga bersih.
Masukkan dalam periuk bersama air dan daun pandan dan rebus hingga kembang dengan api sederhana.
Masukkan pula gula Melaka dan gula batu dan masak hingga gula hancur dan sedikit pekat.
Perasakan dengan gula
Siap dihidangkan panas atau sejuk.


BLUE OCEAN

1 botol kecil minuman soda warna biru ~ ita guna air Mountendew
1 sudu besar oren Sunquick
Nata de coco secukupnya ~ anggaran 2 sudu besar untuk satu gelas
1 sudu teh biji selasih ~ rendam dgn air panas hingga kembang
air secukupnya

Masukkan oren Sunquick ke dalam gelas
Kemudian masukkan nata de coco
Tuangkan air soda biru mountendew
Masukkan juga biji selasih dan ketulan air
Sedia di hidangkan
Jangan lupa sediakan sudu semasa menghidang, kerana air ini perlu di kacau bila ingin di nikmati.



SIRAP SELASIHKU SAYANG

Ibu sirap rose secukupnya 1 tin laici
Air masak atau air mineral secukupnya
1 1/2 camca besar biji selasih, rendam dalam 1 cawan air panas hingga kembang
Ais kiub secukupnya

Masukkan laici bersama airnya ke dalam jug, tuang ibu sirap rose secukupnya, kacau dan tuang air. Masukkan biji selasih tadi, kacau rata dan letak ais kiub, rasa dan jika ok boleh hidangkan. Sedap diminum sejuk.
  

JUS KEDONDONG ASAM BOI

12 biji buah kedondong
10 biji asam boi jenis putih
4 biji limau kasturi, perah jusnya
3 liter air mineral (atau air masak), kurang lebih
Gula secukup rasa
Ais kiub secukupnya

-Rebus 5 biji asam boi dengan 1 liter air dan 2 camca besar gula pasir hingga gula larut.

-Sejukkan.

-Sementara itu cuci buah kedondong hingga bersih (sental kulit buah dengan berus hingga kelihatan hijau) atau boleh juga kikis dengan pisau.

-Potong kecil isi buah dan buang bijinya. Ketepikan.
Kikis isi asam boi yang telah direbus tadi, buang bijinya.
Air rebusan digunakan untuk mengisar buah kedondong dan tapis dalam jug.

-Tambah baki air mineral tadi, kacau dan rasa, jika kurang manis bole tambah gula.

-Masukkan jus limau kasturi dan baki 5 biji asam boi.
Kacau dan biarkan sekejap.

-Tambah ais kiub secukupnya dan boleh hidangkan.
Sedap diminum sejuk.
 

JUS TEMBIKAI PUDINA LEMON

1 Cawan Tembikai sebaiknya yang tiada biji jika ada biji boleh buang dahulu biji
1/2 cawan timun di potong dadu
1/2 cawan Jus Lemon Segar
beberapa Helai Daun Pudina
Segelas Air Kosong

Cara Buat
Kisarkan Semua Bahan Tadi sampai sebati
Untuk hiasan boleh letakkan hirisan lemon dan daun pudina juga
SMOOTHIES HONEYDEW MINT

Perlukan sesuatu minuman hijau yang manis tanpa gula dan rasa segar dari mint@pudina adalah minuman yang terbaik untuk mulakan hari anda..

Bahan-bahan
1 cawan honeydew
1 biji limau nipis
Beberapa helai daun pudina
1 gelas air kelapa
Beberapa ketul ais untuk beri kesan segar pada minuman

Cara buat
Campurkan honeydew,air kelapa ,daun pudina dan ais,perahkan limau nipis dan kisar sehingga sebati..boleh terus nikmati...
Jangan lupa mencuba nanti...

TEH TARIK DANGDUT

Bahan-bahan ( 1 gelas )

2 UNCANG TEH
3 SB SUSU PEKAT
2 SB SUSU CAIR (option)
AIR PANAS (IKUT SUKATAN GELAS)

Cara-cara

-REBUS TEH TU DENGAN SETENGAH CAWAN AIR...PASTIKAN TEH TU PEKAT.. (PASTIKAN TEH TU JADI PEKAT, BIASANYA SAYA REBUS SETENGAH CAWAN AIR DAN BILA PEKAT AIR AKAN TINGGAL 1/3 CAWAN JE...)
-1 CAWAN AIR PANAS,CAMPUR SUSU PEKAT DENGAN SUSU CAIR LEPAS TU TARIK SAMPAI BERBUIH
-LEPAS TU MASUKAN SUSU KE DALAM GELAS SEKALI DENGAN BUIH-BIUH TU..
-AKHIR SEKALI BARU MASUKAN TEH YG PEKAT TADI KE DALAM SUSU.. MASUKKAN TEH TU SLOW2...
*SUKATAN AIR DAN SUSU IKUT SUKA KITE SENDIRI NAK MANIS ATAU TIDAK...SUKATAN AIR PUN SAME....IKUT SAIZ GELAS KITA...KALU NK SENANG KITE SUKAT DULU AIR MENGIKUT GELAS YG KITE NK GUNA...
   
AIR DETOX UNTUK KEMPISKAN PERUT

Bahan - bahan:
1 biji Lemon - dipotong bulat
1/2 biji timun dipotong bulat
1 biji limau - dipotong bulat
10 -15 helai daun pudina
1/2 inci halia - dihiris tebal
Air kosong - 1 liter

Cara - cara:
1) Masukkan kesemua bahan kedalam botol yang bertutup.
2) Masukkan air & tutup padat
3) Biarkan semalaman di dalam peti ais.
4) Keesokan pagi sedia diminum.