Monday 11 January 2016

PETUA UNTUK MELEMBUTKAN DAGING

PETUA UNTUK MELEMBUTKAN DAGING
=================================

Cara Pertama:
1.Sediakan beberapa helai daun nangka dan bersihkannya dahulu.
2.Masukkan daun nangka ke dalam periuk bersama dengan daging yang ingin direbus.

Cara Kedua:
1.Ambil daun pisang abu dan lapkannya dahulu sampai bersih.
2.Carik-carikkan daun pisang abu.
3.Masukkan ke dalam kuali atau periuk bersama-sama dengan daging yang ingin dimasak.

Cara Ketiga:
1.Ambil 1/2 atau 1 biji pinang tua.
2.Kupaskan dan bersihkan pinang tua.
3.Masukkannya ke dalam periuk (kuali) untuk dimasak sekali dengan daging.

Cara Keempat:
1.Cara ini pula khas untuk anda yang nak buat sate daging.
2.Hiriskan dahulu daging tersebut.
3.Seterusnya, lumurkan daging tersebut dengan bahan-bahan perencahnya. 4.Kemudian, bungkuskan daging dengan daun betik.
5.Biarkannya selama 1 jam.
6.Setelah itu, barulah anda bakar sate daging, dan hasilnya daging itu lebih wangi dan empuk.

Cara Kelima:
1.Ambil sebatang tebu. Anda boleh gunakan sebarang jenis tebu.
2.Buangkan dulu kulit tebu dan bersihkannya.
3.Kemudian, potongkan tebu secara memanjang seruas-seruas.
4.Kalau daging ingin dibuat rendang, masukkan saja isi tebu bersama-sama dengan bahan-bahan lain untuk penyediaan rendang. Kemudian, masaklah sehingga rendang daging itu empuk.
5. Andainya anda nak buat sup daging pula, rebuslah isi tebu tadi bersama-sama dengan bahan-bahan lain untuk mereneh sup. Isi tebu tersebut berfungsi untuk melembutkan daging dan menambahkan kelazatan sup.

.
.

LIKE dan FOLLOW kami , banyak info yang akan kami kongsikan
Jika bermanfaat silakan " SHARE "
===================================================
www.facebook.com / Nrz Enterprise
www.blogger.com / Nrz Santai D'Maya

No comments:

Post a Comment