Tentang Bahayanya Pak Aji..
Ajinamoto Yang Perlu di Ketahui
Selalu kita dengar ibu atau isteri mengarahkan kita supaya menambah sedikit ajinomoto untuk kasi lazat lagi itu masakan.
Ajinomoto
Itupun kalau para bapa yang disuruh oleh isteri untuk masak. Jikalau
isteri yang masak, pernahkah kita cakap “kasi tambah sikit tu ajinomoto
supaya sedap sayang!”
Demikianlah pendahuluan kepentingan ajinomoto
atau Mono Sodium Gulamate (MSG) dalam memujuk hati segenap surirumah
supaya melazatkan lagi makanan mereka.
Sebagaimana pentingnya bawang, lada dan garam, begitu jugalah peranan MSG yang dianggap nadi penyedap kepada masakan.
Oleh itu tidak hairanlah jika hampir semua rumah di Malaysia pasti
memiliki sekurang-kurangnya sebotol penambah perisa tersebut sebagai
‘teman’ setia di dapur.
Tetapi adakah kita sedar, bahawa pelbagai
kajian saintifik yang dijalankan oleh pakar seluruh dunia mendapati
bahawa MSG memberi impak negatif kepada kesihatan manusia?
Tahukah kita bahawa penggunaan MSG pernah dikritik hebat oleh Persatuan Barah Kebangsaan Jepun, negara kelahirannya sendiri?
Buktinya pada 25 Oktober 1983, Dr. Shozo Takayama dari institusi
tersebut telah menjalankan kajian ke atas 84 ekor tikus yang diberi dua
jenis MSG.
Selepas 16 bulan, keputusannya menunjukkan tikus-tikus
berkenaan telah mengalami tanda-tanda tumor (ketumbuhan) pada paru-paru,
usus kecil dan besar, bawah kulit, perut dan otak.
Demikian juga
hasil kajian Dr. John W. Olney dari University Washington pada awal
tahun 1968, yang menunjukkan bahawa MSG mampu menjejaskan otak dan urat
saraf.
Fakta ini terbukti dengan sendirinya apabila pada tahun yang
sama, muncul sejenis penyakit yang digelar “Sindrom Restoran Cina”
(Chinese Restaurant Syndrome).
Ia ditemui oleh Dr. RHM Kwok dari
Amerika Syarikat yang mengkaji pelanggan-pelanggan di sebuah restoran
makanan cina yang mengalami rasa kebas di tengkuk, menurun ke bahagian
lengan dan belakang, lemah-lemah anggota dan denyutan koronari yang
berlaku setiap 15 hingga 20 minit.
Semua symptom ini dialami selepas menjamah hidangan cina, dan puncanya adalah akibat penggunaan MSG yang tinggi.
Kajian ini disokong lagi oleh Dr. Baker dan Allen dari hospital Royal
North Shore, Sydney, apabila dua pesakitnya diserang asma kronik selama
12 jam sesudah menikmati masakan cina.
Selain itu, kesan MSG turut
terlihat pada kanak-kanak. Penggunaan secara berleluasa dalam makanan
ringan dan makanan bayi menyebabkan anak-anak turut terdedah kepada
bahaya ini.
Menurut Dr. Olney lagi, proses penyerangan secara halus
MSG terhadap otak bayi yang normal mungkin tidak dapat dikesan, namun ia
tetap mendatangkan kesan buruk apabila bayi tersebut mencapai tahap
kematangan.
Tambahan pula, kesan ini turut membantutkan kebolehan anak menerima pelajaran.
Inisiatif terbaik untuk menangani masalah ini adalah dengan mengelakkan
penggunaan MSG, dan menggantikannya dengan bahan perasa asli.
Surirumah dan peniaga tidak perlu bimbang tentang kualiti rasa makanan,
kerana kebanyakkan masakan tempatan sudah sememangnya kaya dengan ‘rasa
tersendiri’ dari penggunaan pelbagai jenis herba dan rempah-ratus.
Sumber: Sn Azmi
No comments:
Post a Comment