" REBUNG AUR MASAK LEMAK CILI API "
Bahan-bahan (3-4 org makan)
● Rebung aur anggaran dalam setengah kilo
● Segenggam cili padi
● 2 batang cili merah
● 6 biji bawang merah
● 1 cm halia
● 1 cm kunyit hidup
● 2 keping asam gelugur
● 2 batang serai dititik
● 2 cawan santan pekat
● Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasaknya:
1. Rebung ditetak-tetak dan dihiris lalu dicelur, dan dibuang airnya sebanyak 2 kali bagi menghilangkan rasa pahitnya.
2. Cili, bawang, kunyit dan halia dimesin halus.
3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Panaskan sambil dikacau. Apabila sudah menggelegak, perasakan garam dan gula.
4. Biarkan seketika. Kemudian, boleh dihidangkan.
p/s: Rebung yang digunakan dalam resipi ini adalah rebung yang segar dari pokok. Oleh itu, rebung tersebut perlu dicelur 2 kali sebelum dimasak untuk menghilangkan rasa pahitnya.
.
.
.
JOM SHARE DI WALL MASING-MASING :
JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
===================================================
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com
.
.
.
Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
Bahan-bahan (3-4 org makan)
● Rebung aur anggaran dalam setengah kilo
● Segenggam cili padi
● 2 batang cili merah
● 6 biji bawang merah
● 1 cm halia
● 1 cm kunyit hidup
● 2 keping asam gelugur
● 2 batang serai dititik
● 2 cawan santan pekat
● Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasaknya:
1. Rebung ditetak-tetak dan dihiris lalu dicelur, dan dibuang airnya sebanyak 2 kali bagi menghilangkan rasa pahitnya.
2. Cili, bawang, kunyit dan halia dimesin halus.
3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Panaskan sambil dikacau. Apabila sudah menggelegak, perasakan garam dan gula.
4. Biarkan seketika. Kemudian, boleh dihidangkan.
p/s: Rebung yang digunakan dalam resipi ini adalah rebung yang segar dari pokok. Oleh itu, rebung tersebut perlu dicelur 2 kali sebelum dimasak untuk menghilangkan rasa pahitnya.
.
.
.
JOM SHARE DI WALL MASING-MASING :
JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
===================================================
Sila follow dan like pagi dibawah:
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com
.
.
.
Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
No comments:
Post a Comment