Thursday 14 January 2016

ANTROPOLOGI MAKANAN MELAYU - ROTI JALA



ANTROPOLOGI MAKANAN MELAYU - ROTI JALA
========================================
a. Roti Jala merupakan makananan kegemaran di Malaysia, dan juga di negara-negara Asean. Roti jala adalah sejenis hidangan berbentuk jala. Biasanya rroti jala dimakan berkuah bersama kari ayam atau kuah durian. Bekas khas yang mempunyai beberapa lubang biasanya digunakan bagi menghasilkan roti jala yang dimasak di atas kuali leper.

b. Roti jala sering kali menjadi pilihan pada perayaan istimewa dan dihidangkan dengan kari atau gulai ayam atau daging. Roti jala dinamakan sedemikian kerana bentuknya semasa dibuat seperti jala menangkap ikan.
Terdapat 2 jenis kuah, iaitu kuah manis (popular di negeri-negeri pantai timur), dan kuah gulai, terutama gulai ayam (popular di pantai barat.)
.
.
 LIKE dan FOLLOW kami , banyak info yang akan kami kongsikan
Jika bermanfaat silakan " SHARE "
==============================================
www.facebook.com / Nrz Enterprise
www.blogger.com / Nrz Santai D'Maya

No comments:

Post a Comment