Monday 21 December 2015

RESEPI - ANEKA RESEPI AYAM

AYAM PERCIK

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sederhana ( di potong dan dibersihkan )
2 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 inci kunyit hidup ( dikisar )
1 sudu teh jintan manis ( dikisar )
1 sudu teh jintan putih ( dikisar )
1 sudu makan ketumbar ( dikisar )
2 batang serai (dikisar)
3 -4 biji buah keras ( dikisar )
2 sudu besar cili kisar
1 biji kelapa diambil 1 liter santan -
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
Minyak masak untuk menumis

CARA-CARA:
1. Satukan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai, jintanmanis, jintan putih, biji ketumbar, buah keras dan cili kisar dalam blender kemudian kisar bahan2 hingga hancur.
2. Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan air.
3. Masak dan kacau hingga kuah mendidih.
4. Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.
5. Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masaklah hingga ayam 3/4 masak.
6. Setelah ayam 3/4 masak keluarkan ayam tadi dan ketepikan.
7. Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat.
8. Susun ayam tadi di dalam tray, lumurkan dengan kuah tadi dan bakar dalam oven selama 20 – 25 minit.
9. Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….
10. Angkat dan sedia utk dihidangkan.

** ayam boleh juga di bakar di atas arang… tp saya bakar dalam oven utk lebih mudah.

.
.






RENDANG PEDAS AYAM PERAK

BAHAN-BAHAN:
1 kg ayam - dipotong besar2
15 - 20 biji cili kering - direndam dengan air panas selama 20 minit (**)
5 batang serai - dihiris (**)
2 inci halia - dihiris (**)
1 cawan kelapa parut
10 biji bawang merah - dihiris
1 camca teh serbuk kunyit
2 helai daun kunyit - saiz sederhana - dihiris halus
300ml santan pekat - dibancuh dengan air secukupnya
Garam dan perasa secukupnya

CARA-CARA :

 1.Potong daging nipis2 atau mengikut citarasa sendiri. Bersihkan dan masukkan ke dalam kuali.
2.Masukkan sekali hirisan bawang merah dan serbuk kunyit ke dalam kuali.
3.Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur bersama sedikit air @ gunakan santan yang telah dibancuh tadi. Tuangkan ke dalam kuali berisi daging tadi.
4.Kemudian kisar pula kelapa parut sedikit. Jangan sampai hancur pulak. Tuangkan ke dalam kuali.
5.Masukkan garam dan perasa dan kacau hingga sebati.
6.Masak sehingga ayam empuk dan kering kuahnya. Jika perlu, tambah air supaya ayam cukup masak.
7.Setelah kuahnya kering, masukkan hirisan daun kunyit.
8.Masak lagi hingga kuahnya betul2 kering.



.
.
.

.

AYAM GORENG BEREMPAH

BAHAN-BAHAN :
bawang putih
halia
serai
jintan putih
jintan manis
gula
garam
gula melaka
kunyit



CARA-CARA :
*semua bahan diblender hingga hancur
*lebihkan bawang putih dan serai.....sukatan tu..agak-agak saja
*blender banyak-banyak dan simpan dalam freezer..kalau nak guna ambik lumur jer kat ayam@daging....sedia utuk dibakar @ digoreng,,
*kalau goreng...pastikan guna api yg perlahan....
.

.
.

.
AYAM MASAK LADA

BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam dipotong kecil
2 biji tomato belah 4
Sedikit asam jawa
2 sudu makan gula

BAHAN KISAR :
15 tangkai cili kering dan 6 tangkai cili merah
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 sudu makan lada putih biji
1 sudu makan lada hitam biji
1 inci halia

CARA-CARA :
1. Ayam dilumur dengan sedikit garam dan kunyit, perap seketika dan goreng sekejap sahaja (jangan garing). Tos dan ketepikan
2. Ambil anggaran 1 senduk minyak gorengan ayam tadi dan tumis bahan-bahan yg telah dikisar tadi hingga naik wangi
3. Masukkan sedikit air dan asam jawa serta gula
4. Masukkan pula ayam, kacau sentiasa dan perasa garam. Tambah air jika terlalu kering
5. Apabila ayam masak, masukkan tomato. Kacau seketika dan tutup api

.
.
.

.


SAMBAL PEDAS AYAM

BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong ikut suka
2 helai daun kunyit - disimpul atau diracip halus
Sedikit air asam jawa
Garam dan serbuk perasa

BAHAN KISAR :
10 tangkai cili hidup
Segenggam cili api kampung
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 batang serai
2 inci kunyit hidup

CARA-CARA :
1. Tumiskan bahan2 kisar didalam kuali hingga naik bau dan garing
2. Masukkan kesemua ayam dan gaul sentiasa. Letak sedikit air jika perlu
3. Masukkan garam dan serbuk perasa
4. Akhir sekali masukkan daun kunyit tadi. Biar seketika hingga ayam betul2 masak
5. Sedia dihidang
.
.
.

.
AYAM MASAK SERAI
BAHAN-BAHAN
10 ketul ayam
8 biji b.merah (kisar)
8 biji b.putih (kisar)
7 btg serai (kisar)
7 tangkai cili merah (kisar)tpulang klu nk pedas blh tmbh lg..

CARA-CARA :
1.goreng ayam dl
2.kemudian tumiskn bhn kisar sehingga naik bau.. Msk kan perasa & ayam yg tlh d gorg.
3.gaul ayam seketika & siapp utk d hidang  
.
.
.

.
AYAM PANDAN

BAHAN-BAHAN
1 mangkuk dada ayam dipotong dadu
1 sudu kecil cili kisar*
1 biji bawang besar ditumbuk halus*
1 sudu kecil serbuk ketumbar*
1 kiub ayam dihancurkan*
Daun pandan & lidi pencungkil gigi secukupnya
Minyak utk menggoreng

CARA-CARA
1. Perapkan ayam dgn bahan bertanda * selama sejam
2. Balutkan ayam dgn daun pandan dan cucuk dgn pencungkil gigi utk ketatkannya
3. Panaskan minyak dan goreng hingga daun layu
.
.
.

.
AYAM MASAK SAMBAL NENAS

BAHAN 1
3 kepak ayam( potong sederhana kecil)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukupnya

BAHAN 2
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/4 gelas cili boh
1 inci halia
1 batang serai
1 mangkuk kecil nenas yg sudah d potong
-garam dan gula secukupnya

CARA-CARA :
-gaul ayam dg serbuk kunyit dan garam
-gorengkn ayam td
-bland smua bahan B kecuali nenas dan serai
-panaskn sdikit minyak dlm kuali,tumis sedikit bawang merah dan serai
-masukkn bahan kisar,gaul dan biarkn sekejap sampai naik bau tambahkn air sedikit jika kuah nmpak pekat
-masukkn ayam gaul biarkn skjp
-masukkn nenas dan bahan hiasan lain jika perlu.
-masukkn garam dan gula,gaul dan tunggu sehingga minyak naik sedikit.
 
.
.
.

.
RENDANG AYAM MINANG

BAHAN-BAHAN :
 1 ekor ayam kampung - klu tak de ayam bandar pun ok! dipotong 8
5 ulas bawang putih - dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
30 biji cili api - dikisar - 
 2 inc halia - dikisar
4 batang serai - 2 kisar 2 lagi dititik
1 inc lengkuas
rempah tumis - 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
1 sudu teh jintan manis - kisar serbuk pun boleh
1 sudu makan lada hitam - kisar serbuk pun boleh
minyak
sebiji santan kelapa
2 sudu makan kerisik
garam dan gula secukup rasa
daun kunyit dimayang
2 kiub ayam - ita tambah
1 sudu kecil serbuk kunyit 
CARA-CARA :
  Tumiskan rempah tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan serai titik dan masak hingga kekuningan. Bila sudah kekuningan masukkan jintan manis, lada hitam, serbuk kunyit, dan kiub ayam. kacau rata.
Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam dan kerisik satu persatu.
Bila ayam sudah masak, masukkan garam dan gula seenak rasa dan daun kunyit.
Tunggu sehingga kuah pekat barulah sedia untuk hidangan
.
.
.
.

.
AYAM LEMON

BAHAN-BAHAN:
2 dada ayam-bersihkan n keringkan
bahan perap:-
3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh minyak bijan
sedikit pepper
1 biji telur
bahan salut:-campurkan
5 sudu besar tepung
5 sudu besar breadcrumbs
bahan sos:-
1 sudu besar sos plum
3 1/2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
2 sudu teh tepung jagung
# minyak secukupnya

CARA-CARA :
 perap ayam ngan bahan perap selama 2 jam atau semalaman. salut ngan bahan salut n goreng hingga garing n kekuningan.
potong2 ayam n letak atas pinggan hidangan.
campur semua bahan sos, didihkan hingga pekat. curah atas ayam tadi dan hidangkan
 
.
.
.

.

AYAM GORENG KUNYIT

BAHAN-BAHAN
1/2 ekor ayam
serbuk kunyit secukup rasa
sedikit garam secukup rasa.
sedikit lada sulah

Bahan tumis
1 labu bawang besar
1 biji lada merah
kacang panjang
sedikit garam
sedikit gula
sedikit perasa

CARA-CARA :

1. Ayam di potong-potong dan di bersihkan kemudian toskan.
2. Gaulkan dengan serbuk kunyit, serbuk lada sulah, dan garam kemudian goreng hingga kekuningan.
3. Tumiskan bawang dan cili besar kemudian masukkan garam, gula dam sedikit perasa.
4. Masukkan ayam yang telah di goreng tadi…. gaul seketika kemudian angkat dan hidangkan.
.
.
.

.
AYAM BUTTERMILK

BAHAN-BAHAN :
Ayam (ayam  potong  kecik-kecik)
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
sedikit gula
1/2 tin susu cair (kalau nak kuah banyak - lebihkan susu cair)
3 sudu butter
Daun Kari
3 biji bawang merah (- hiris atau potong dadu. aku guna setengah bawang holand)
1 ulas bawang putih (ketuk2 )
6 biji cili api hijau
Minyak untuk goreng ayam

CARA-CARA
Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan sedikit garam. Rata dan sebatikan dulu dengan serbuk kari baru masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam ayam.
Goreng ayam sehingga masak (guna minyak biasa yer..)
Dah masak ayam, panaskan kuali plak dan masukkan butter.
Bila butter dah cair, masukkan bawang putih, bawang merah, cili api dan daun kari.
Masukkan susu cair bila bawang dah garing sedikit.
Biarkan susu cair tu mendidih sekejap dan kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan sedikit gula jika suka.
Kalau suka dan nak kuah ayam tu pekat, masak la lama sikit supaya kuahnya pekat gituuu..
Tapi saya suka kuahnya cair sikit. So, biarkan sekejap jer ayam tu. Bagi kuahnya pekat sikit2 jer.
Dan kalo terlajak pekat sangat, tambah jer air sikit.
Dah siap, makan dengan nasi panas2..
.
.

AYAM MASK MERAH

BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam atau 5 ketul peha ayam (terpulang)
Garam dan kunyit
1/2 ulas bawang besar (dihiris bulat)
10 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato (dihiris)
1/2 cawan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

CARA-CARA :
Gaul garam dan kunyit pada ayam. Kemudian goreng sehingga hampir masak.
Tumis bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, tomato dan sos tomato. Tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul sekata.
Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Biar 2-3 minit.
Siap untuk dihidangkan.
Kalau tak nak pedas, kurangkan sikit cili kering. Boleh tambah 2-3 helai daun limau purut untuk aroma yang menyelerakan.
.
.


.
.
RENDANG AYAM PEDAS CILI PADI

BAHAN-BAHAN :
8 ketul ayam
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 biji bawang besar*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit*
3 batang serai*
20 biji cili padi* (sy letak lebih rasanya) kisar bahan bertanda *
1/2 sudu ketumbar (disangai dan tumbuk)
1/2 sudu jintan manis (disangai dan tumbuk)
santan dari sebiji kelapa
daun kunyit (hiris halus)
1 sudu kecil kerisik
gula melaka
garam
air asam jawa

CARA-CARA :
1. Tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan ketumbar dan jintan. Kacau sebati.
2. masukkan santan, daun kunyit dan ayam.
3. Setelah separuh kering, masukkan kerisik. Perasakan dgn garam, gula dan asam jawa.
4. Tunggu hingga kuah kering dan bolehlah dihidangkan.

(Kalau ayam belum masak leh tambah air dan biarkan kering semula.

.
.
 
 AYAM HALIA BERSANTAN

BAHAN-BAHAN :
Ayam – setengah ekor
Kentang – 4 biji (di potong dua atau empat, tengok saiz)
Bawang besar – 3 biji (Potong gelang)
Bawang putih – 2 ulas (hiris nipis)
Halia – seketul besar (dihiris halus)
Ketumbar – sikit (tumbuk halus)
Cili padi – 10 biji di belah dua (jikut selera)
Cili merah – 2 biji (dihiris halus)
Santan kelapa – 1 kotak
Garam dan perasa

CARA-CARA :
1. Goreng ayam dengan api yang sederhana. Bila sudah empuk, ketepikan.
2. Sambil menggoreng ayam, rebus kentang sampai empuk. Kemudian angkat. Ketepikan.
3. Gunakan minyak goreng ayam tadi, masukkan halia, bawang putih dan ketumbar. Bila sedikit layu, masukkan santan.
4. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
5. Perlahankan api. Jangan tunggu sehingga pecah minyak. Terus masukkan cili padi, cili merah dan bawang besar.
6. Masukkan kentang yang telah direbus bersama ayam yang telah digoreng tadi.
7. Kacau sedikit lagi biar sebati, kemudian boleh lah diangkat dan dihidangkan.

.
.
Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
.
.

JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
=========================
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com
  

No comments:

Post a Comment