TUNA SAVOURY MUFFIN
BAHAN A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam halus
.
BAHAN B
80gm ikan tuna mayonaise - pedas
2 biji telur gred A
250ml susu segar
20gm mentega - di cairkan
2 keping kepingan keju cheddar - di hiris
.
BAHAN C
2 tangkai daun bawang - di hiris
1 tangkai daun sup - di hiris
2 sudu besar lada benggala di cincang - pilihan
3 sudu besar lobak merah di parut - pilihan
1/2 labu bawang besar - di cincang halus
.
CARA-CARA
.
1. Panaskan oven pada suhu 180'c. Ayak semua bahan A kedalam mangkuk besar. Ketepikan seketika.
2. Di dalam bekas lain pukul telur dengan garfu dan masukkan mentega cair di ikuti dengan semua bahan C. Kacau seketika.
3. Masukkan pula ikan tuna pedas, separuh dari kepingan cheese yang di potong dan susu segar. Kacau agar semuanya bercampur. Kalau mau lebih pedas, bolehlah masukkan sedikit serbuk cili mengikut selera.
4. Tuang bahan basah yang di kacau tadi kedalam tepung yang di ayak dan kacau dengan spatula atau 'hand whisk' sekadar semuanya bercampur. Jangan terlebih kacau, jika tidak muffin akan menjadi keras. Jangan risau sekiranya masih ada gumpalan kecil tepung kerana sebaik sahaja di bakar ianya akan hilang.
5. Masukkan kedalam acuan muffin dan taburkan lebihan potongan cheese di atasnya. Boleh juga taburkan lebihan daun bawang dan lada benggala di sebelum di bakar.
6. Bakar muffin dengan suhu 180'c selama 15 - 20minit atau sehingga masak, dan bolehlah di hidangkan
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
CHEESE MUFFIN
BAHAN KERING:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
3 sudu besar gula kastor
1 sudu teh garam
BAHAN BASAH :
1 biji telur gred A
1 cawan susu segar/ susu cair
1/2 cawan minyak jagung / minyak masak
1/2 cawan cheddar cheese - diparut
.
CARA-CARA:
.
-Ayak bahan kering tepung - baking powder - gula kastor dan garam. Ketepikan.
-Di mangkuk lain campur bahan basah telur - susu - minyak.
-Pukul dengan hand whisk sekejap saja sekadar
bercampur.Tak perlu hingga kembang.
-Tuang campuran telur yang dipukul tadi ke campuran tepung dan gaul rata. Tak payah gaul lama sangat sekadar bercampur saja.
-Kemudian masukkan keju parut dan gaul lagi hingga tercampur rata.
-Sudukan adunan ke dalam acuan muffin yang sudah diglis sedikit butter dan ditabur sedikit tepung. Boleh juga kalau nak diletak dalam papercup isi 3/4 penuh. Tabur sedikit parutan cheddar cheese diatas nya kalau suka.
.
Panaskan oven 180 - 200C, bakar selama 20 - 25 minit atau hingga muffin masak.
.
NOTA : Muffin memang termasuk kuih yang padat dan agak keras. Membuat muffin, telur tidak perlu dipukul, cukup dipukul dengan hand whisk saja. Suhu oven sebaiknya tinggi, 180 - 200 C. Panaskan oven dahulu selama 15 minit. Bila dah masukkan adunan muffin baru turunkan suhu oven. Insya'Allah si muffin akan menjulang dengan cantikny
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
CEKODOK PISANG BERKELAPA
BAHAN-BAHAN :
2 ½ cawan pisang yang dilenyek
2 cawan tepong gandum
1 cawan kelapa parut yang muda (diparut putih)
4 sudu besar gula (ikut manis masing2 lah ye..)
1 ¼ tsp soda bikarbonat (ayak kedalam tepong gandum)
4 sudu besar air (kalau guna pisang jenis berair.. tak perlu boh air.. pisang sematu ni tak berair sgt walaupun dah ranum)
Minyak secukupnya untuk menggoreng
CARA-CARA:
Bancuh rata semua bahan2 (kecuali minyak). Panaskan minyak secukupnya & sudukan bancuhan ke dalam minyak panas. Boleh gunakan 2 sudu untuk membentuk cekodok jadi cantik bulat2..Goreng hingga warna bertukar kecoklatan di kedua2 belah. Angkat & toskan. Hidang panas2.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
CUCUR UDANG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
500g Udang – kopek kulit (jika suka), buang kepala (jika suka) dan bersihkan
1 biji Bawang Besar – hiris
1 genggam Taugeh
1 cekak Kucai – potong pendek
1 bj Putih Telur
1 sb Minyak Masak
1 st Cuka
1/2 kiub Ayam Knorr
4 senduk Tepung Gandum
1/2 st Serbuk Kunyit
Garam, Air – secukupnya
Minyak untuk menggoreng
BAHAN KUAH KACANG:
3 genggam Kacang Tanah
3 ulas Bwg Merah
10 biji Cili Kering
Air Asam Jawa
Garam, Gula
CARA-CARA:
1. Masukkan kesemua bahan, kecuali air ke dalam satu bekas besar. Gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang dikehendaki (tidak terlalu pekat atau cair).
2. Panaskan minyak dalam kuali besar untuk goreng terendam. Ambil adunan sesudu besar dan lenyekkan di tepi kuali supaya nipis.
3. Balikkan cucur apabila lekang dari kuali dan goreng sehingga garing dan rangup. Angkat dan toskan minyak berlebihan.
4. Potong-potong dan hidangkan dengan hirisan timun, sengkuang dan kuah kacang.
BAHAN-BAHAN:
500g Udang – kopek kulit (jika suka), buang kepala (jika suka) dan bersihkan
1 biji Bawang Besar – hiris
1 genggam Taugeh
1 cekak Kucai – potong pendek
1 bj Putih Telur
1 sb Minyak Masak
1 st Cuka
1/2 kiub Ayam Knorr
4 senduk Tepung Gandum
1/2 st Serbuk Kunyit
Garam, Air – secukupnya
Minyak untuk menggoreng
BAHAN KUAH KACANG:
3 genggam Kacang Tanah
3 ulas Bwg Merah
10 biji Cili Kering
Air Asam Jawa
Garam, Gula
CARA-CARA:
1. Masukkan kesemua bahan, kecuali air ke dalam satu bekas besar. Gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang dikehendaki (tidak terlalu pekat atau cair).
2. Panaskan minyak dalam kuali besar untuk goreng terendam. Ambil adunan sesudu besar dan lenyekkan di tepi kuali supaya nipis.
3. Balikkan cucur apabila lekang dari kuali dan goreng sehingga garing dan rangup. Angkat dan toskan minyak berlebihan.
4. Potong-potong dan hidangkan dengan hirisan timun, sengkuang dan kuah kacang.
BUAT KUAH KACANG :
1. Goreng kacang tanah dengan sedikit minyak sehingga rangup. Angkat dan ketepikan.
2. Goreng hirisan bawang merah dan angkat. Goreng cili kering dan angkat.
4. Kisar kesemua bahan-bahan dengan air secukupnya.
1. Goreng kacang tanah dengan sedikit minyak sehingga rangup. Angkat dan ketepikan.
2. Goreng hirisan bawang merah dan angkat. Goreng cili kering dan angkat.
4. Kisar kesemua bahan-bahan dengan air secukupnya.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
ROTI BAKAR TELOR BERSAMA KEJU
7keping roti
4 biji telur
1 Biji bawang besar - dipotong dadu
1 1/2 camca besar serbuk lada hitam
secubit garam
1 camca minyak bijan (jika suka)
hirisan keju mozarella ikut lah sebanyak mana yg anda suka
minyak untuk menggoreng (kalau tak guna non-stick pan)
CARA CARA
1. Whisk kan telur,lada hitam,garam, bawang dan minyak bijan.
2. Ambil sekeping roti, dan letakkan didalam adunan telur tadi. Terbalik-balik kan supaya rata.
3.Didalam kuali, griskan minyak. Masukkan roti tadi kedalam kuali.
4. Sementara menunggu bahagian bawah masak, taburkan keju diatas roti.
5. Terbalikkan pula bahagian yg ade keju tersebut.
6. Goreng sehingga keperangan. Ulang steps sampai roti habis.
7keping roti
4 biji telur
1 Biji bawang besar - dipotong dadu
1 1/2 camca besar serbuk lada hitam
secubit garam
1 camca minyak bijan (jika suka)
hirisan keju mozarella ikut lah sebanyak mana yg anda suka
minyak untuk menggoreng (kalau tak guna non-stick pan)
CARA CARA
1. Whisk kan telur,lada hitam,garam, bawang dan minyak bijan.
2. Ambil sekeping roti, dan letakkan didalam adunan telur tadi. Terbalik-balik kan supaya rata.
3.Didalam kuali, griskan minyak. Masukkan roti tadi kedalam kuali.
4. Sementara menunggu bahagian bawah masak, taburkan keju diatas roti.
5. Terbalikkan pula bahagian yg ade keju tersebut.
6. Goreng sehingga keperangan. Ulang steps sampai roti habis.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
CARROT SOUP
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
4 biji kentang besar
1 biji carrot besar
1 pelepah celery
1 kiub pati ayam ~ saya guna 1 1/2 kiub
1 tin susu cair
Air secukupnya untuk kuah ( ikut kepekatan yg anda suka)
garam secukup rasa
sedikit lada sulah ~ saya guna lada sulah berperisa AjiShio
CARA-CARA:
1. Kupas kulit kentang dan carrot, potong kasar2 dan rebus kdua2nya bersama celery hingga empuk.
2. Tunggu suam, kemudian blender dgn air rebusan sekali hingga halus.
3. Tuang dalam periuk, tambah susu cair, kiub ayam dan air secukupnya. Air bergantung kepada kepekatan yang kita suka.
4. Tambah garam dan lada sulah secukup rasa, masak hingga mendidih.
5. Sedia dihidangkan bersama garlic bread ataupun roti bakar.
GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN:
Roti Prancis ~ saya guna roti biasa
100gm butter
50gm margerin
sedikit serbuk lada sulah
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
CARA-CARA:
1. Gaul sebati semua bahan. ( saya tak campur lada sulah, hanya tabur atas roti)
2. Roti dipotong serong (roti prancis) , potong tiga segi ( roti biasa).
3. Sapu atas roti dgn adunan butter dan tabur lada sulah. Susun dlm dulang pembakar.
4. Panaskan oven pada suhu 160C dan bakar selama 5 minit atau keperangaan dan nampak garing.
5. Sedia dinikmati panas2.
1 biji carrot besar
1 pelepah celery
1 kiub pati ayam ~ saya guna 1 1/2 kiub
1 tin susu cair
Air secukupnya untuk kuah ( ikut kepekatan yg anda suka)
garam secukup rasa
sedikit lada sulah ~ saya guna lada sulah berperisa AjiShio
CARA-CARA:
1. Kupas kulit kentang dan carrot, potong kasar2 dan rebus kdua2nya bersama celery hingga empuk.
2. Tunggu suam, kemudian blender dgn air rebusan sekali hingga halus.
3. Tuang dalam periuk, tambah susu cair, kiub ayam dan air secukupnya. Air bergantung kepada kepekatan yang kita suka.
4. Tambah garam dan lada sulah secukup rasa, masak hingga mendidih.
5. Sedia dihidangkan bersama garlic bread ataupun roti bakar.
GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN:
Roti Prancis ~ saya guna roti biasa
100gm butter
50gm margerin
sedikit serbuk lada sulah
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
CARA-CARA:
1. Gaul sebati semua bahan. ( saya tak campur lada sulah, hanya tabur atas roti)
2. Roti dipotong serong (roti prancis) , potong tiga segi ( roti biasa).
3. Sapu atas roti dgn adunan butter dan tabur lada sulah. Susun dlm dulang pembakar.
4. Panaskan oven pada suhu 160C dan bakar selama 5 minit atau keperangaan dan nampak garing.
5. Sedia dinikmati panas2.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
KARIPAP DAGING
BAHAN INTI DAGING :
3 biji kentang ( potong dadu )
200g daging ( dipotong dadu )
1/2 biji bawang besaq + 1 ulas bawang putih + 1 sudu kecik udang kering ( di blender )
1/2 biji bawang besaq ( dipotong dadu )
1 sudu kecik serbuk kari
2 tangkai daun sup ( dihiris halus )
Garam n lada hitam secukup rasa
2 sudu besaq minyak.
1 cawan air
CARA-CARA:
BAHAN INTI DAGING :
3 biji kentang ( potong dadu )
200g daging ( dipotong dadu )
1/2 biji bawang besaq + 1 ulas bawang putih + 1 sudu kecik udang kering ( di blender )
1/2 biji bawang besaq ( dipotong dadu )
1 sudu kecik serbuk kari
2 tangkai daun sup ( dihiris halus )
Garam n lada hitam secukup rasa
2 sudu besaq minyak.
1 cawan air
CARA-CARA:
Panaskan minyak n tumis bahan blender sampai pecah minyak, Pastu
masukkan daging kacau rata, masak sampai air daging kering. Kemudian
masukkan serbuk kari ( aku tuangkan je serbuk tu ) kacau rata n masukkan
kentang n bawang besaq dadu serta secawan air, sesuaikan rasa garam n
lada hitam, masak sampai kentang empuk dan inti agak kering. Pastu
masukkan daun sup n kacau rata, tutup api n sejukkan..
BAHAN KULIT KARIPAP:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besaq tepung beras
1 sudu besaq tepung jagung
1 sudu besaq minyak
1 sudu besaq butter
Secubit garam
Air panas tuk menguli
CARA-CARA :
Masukkan tepung2 sumer n garam dlm mangkuk. Panaskan minyak n butter, kemudian tuangkan dlm mangkuk tepung td pelan2 sambil kacau tepung ngan sudu. Kacau hingga adunan jd cam serbuk roti. Pastu masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh. Uli sekejap sampai doh menjadi licin n sejukkan. siap tuk kelim mengelim.
BAHAN KULIT KARIPAP:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besaq tepung beras
1 sudu besaq tepung jagung
1 sudu besaq minyak
1 sudu besaq butter
Secubit garam
Air panas tuk menguli
CARA-CARA :
Masukkan tepung2 sumer n garam dlm mangkuk. Panaskan minyak n butter, kemudian tuangkan dlm mangkuk tepung td pelan2 sambil kacau tepung ngan sudu. Kacau hingga adunan jd cam serbuk roti. Pastu masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh. Uli sekejap sampai doh menjadi licin n sejukkan. siap tuk kelim mengelim.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
KASWI KENTANG
BAHAN-BAHAN:
500gm kentang yg telah dibuang kulit ~ direbus
300gm gula pasir
500ml santan sederhana pekat
700ml air
300gm tepung sagu
150gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1st garam
1st kapur masakan
1st esen vanilla
Pewarna kuning lemon
Daun pandan ~ disimpul
Kelapa parut putih + sedikit garam ~ dikukus sebentar
CARA-CARA :
1. Satukan semua bahan kecuali daun pandan. Gaul sebati kemudian mesin hingga halus.
2. Masukkan dlm periuk bersama daun pandan dan masak sekejap hingga naik wap.
3. Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak masak. Tuang adunan hingga penuh kemudian kukus selama 15 - 20 minit dgn api sederhana.
4. Sejukkan dulu dan keluarkan dari acuan. Golekkan dlm kelapa parut yg telah dikukus sebentar.
BAHAN-BAHAN:
500gm kentang yg telah dibuang kulit ~ direbus
300gm gula pasir
500ml santan sederhana pekat
700ml air
300gm tepung sagu
150gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1st garam
1st kapur masakan
1st esen vanilla
Pewarna kuning lemon
Daun pandan ~ disimpul
Kelapa parut putih + sedikit garam ~ dikukus sebentar
CARA-CARA :
1. Satukan semua bahan kecuali daun pandan. Gaul sebati kemudian mesin hingga halus.
2. Masukkan dlm periuk bersama daun pandan dan masak sekejap hingga naik wap.
3. Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak masak. Tuang adunan hingga penuh kemudian kukus selama 15 - 20 minit dgn api sederhana.
4. Sejukkan dulu dan keluarkan dari acuan. Golekkan dlm kelapa parut yg telah dikukus sebentar.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
KUIH LOMPANG
BAHAN-BAHAN :
250 g tepung beras*
120 g tepung ubi*(disatukan dan diayak)
1 cawan air kelapa
3/4 cawan air
1 cawan gula*
1 cawan air*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga larut dan biar sejuk sedikit)
Pewarna makanan mengikut kegemaran
Kelapa parut putih + secubit garam, gaul rata
CARA-CARA :
1.Panaskan kukusan. Lenser acuan dengan sedikit minyak masak. Ketepikan.
2.Masukkan tepung tadi dalam satu bekas, tuang air kelapa, air dan juga air gula. Kacau hingga rata dan tapis. Letak pewarna kegemaran dan kacau hingga sebati.
3.Panaskan acuan sekejap dalam kukusan. Tuang bancuhan kuih 3/4 penuh. Buat hingga siap dan kukus 10 - 15 minit. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
4.Hidangkan bersama kelapa parut tadi..
BAHAN-BAHAN :
250 g tepung beras*
120 g tepung ubi*(disatukan dan diayak)
1 cawan air kelapa
3/4 cawan air
1 cawan gula*
1 cawan air*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga larut dan biar sejuk sedikit)
Pewarna makanan mengikut kegemaran
Kelapa parut putih + secubit garam, gaul rata
CARA-CARA :
1.Panaskan kukusan. Lenser acuan dengan sedikit minyak masak. Ketepikan.
2.Masukkan tepung tadi dalam satu bekas, tuang air kelapa, air dan juga air gula. Kacau hingga rata dan tapis. Letak pewarna kegemaran dan kacau hingga sebati.
3.Panaskan acuan sekejap dalam kukusan. Tuang bancuhan kuih 3/4 penuh. Buat hingga siap dan kukus 10 - 15 minit. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
4.Hidangkan bersama kelapa parut tadi..
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
CUCUR BAWANG
.
BAHAN-BAHAN :
.
1) Tepung gandum - 2 cawan
2) Bawang besar sebiji - potong dadu
3) 1 sudu kecil serbuk ikan bilis - bancuh dengan air
4) Air secukupnya
5) Garam (setengah sudu kecil)
6) 1 sudu kecil minyak masak (petua untuk bagi rangup dan lembut cucur tu nanti, biar pun dah sejuk)
.
CARA-CARA:
1) Campurkan tepung dan bawang besar - gaul sekata
2) Masukkan bancuhan air ikan bilis, garam dan minyak. Gaul bagi sebati.
3) Tambahkan air sedikit demi sedikit, sehingga adunan likat. Jangan terlebih air, nanti adunan cair, susah pulak nak masukkan dalam kuali masa nak goreng nanti.
4) Panaskan minyak dan menggunakan sudu, ambik adunan dan masukkan dalam kuali.
5) Tunggu hingga ia sedikit kekuningan, angkat dan toskan.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
CUCUR KENTANG
.
BAHAN-BAHAN:
.
3 biji kentang (dikupas dan diparut)
5 sdb tepung jagung
4 sdb tepung gandum
1 biji telur
1 biji bawang besar (dipotong)
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit daun bawang (dihiris halus)
sedikit lada sulah
garam
minyak masak untuk menggoreng
.
CARA-CARA:
1. Satukan kentang yang sudah diparut dengan tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, bawang besar, serbuk lada sulah serta garam.Gaulkan sebati.
2. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas supaya kentang tidak menyerap minyak.
3. Sudukan dalam kuali dan leperkan.biarkan garing baru terbalikkan sebelah lagi.
4. Goreng hingga keperangan. Angkat dan letakkan atas tisu dapur supaya serap minyaknya.
5. Sedia untuk dihidang. Sedap dimakan dengan sos cili.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
CUCUR ROTI BERUDANG
.
BAHAN-BAHAN :
Beberapa keping kulit roti yang keras
10 ekor udang - sedarhana besar
1 cawan tepung gandum
1 labu bawang besar ~ dihiris
1 biji lada merah ~ diracik
1 ikat daun bawang ~ dihiris
1 sudu teh sebuk kari ikan
1 biji telur
secubit garam
.
CARA-CARA :
.
Kepingan roti keras dipotong kecil. Rendam dalam sedikit air suam hingga kembang.
kemudian toskan airnya
Udang dibuang kulit dibasuh dan ditoskan
Campurkan roti dengan tepung gandum dan digaul rata. (tepung dicampur air)
Tambahkan sedikit garam
Campurkan semua bahan yang diracik dan dihiris
Gaul hingga menjadi adunan cucur jemput2 atau cekodok.
Panaskan minyak. Masukan senduk leper dan direndam dalam minyak panas seketika.
Letakkan sedikit adunan ke dalam senduk dan letakkan udang di atasnya.
Rendam dalam minyak panas hingga tertanggal adunan tadi dari senduk.
Goreng hingga keemasan dan siap untuk dihidangkan bersama sos cili.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
ROTI JALA
BAHAN-BAHAN :
kira-kira 12 biji
● 2 biji telur
● 2 3/4 cawan santan atau susu segar
● 2 cawan tepung gandum, diayak
● garam 1/2 sudu teh
● minyak 2 sudu besar untuk menggoreng - sapu
CARA-CARA:
1. Pukul telur dengan sempurna, tambahkan susu dan kacau.
2. Masukkan tepung dan garam ke dalam mangkuk besar dan tambah santan/susu segar dengan menuangkan ke tengah-tengah tepung sambil bergaul dengan senduk kayu.
3. Jangan tambah santan/ susu segar terlalu perlahan-lahan pada awalnya sebab mungkin jadi sukar untuk menghilangkan ketulan.
4. Apabila semua bahan telah ditambah, pukul sehingga adunan rata.
5. Panaskan kuali leper dan sapukan minyak masak dgn kertas dapur telah dicelup ke dalam minyak.
6. Tuangkan adunan ke dalam kuali, gerakan senduk pergi balik supaya roti jala berbentuk lubang.
7. Masak sehingga roti jala keemasan dibawahnya dan balikkan utk masak sbelahnya.
8. Teruskan sehingga semua adunan habis.
9. Jika adunan terlalu pekat, boleh tambah sedikit air dan kacau rata.
Lempeng ni sedap dihidangkan dengan gulai kambing atau kaya mahupun kuah kari.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
BINGKA LABU
BAHAN-BAHAN:
1 biji labu kuning saiz sederhana ~ kopek, dadu, rebus & tos
240 gm gula pasir
250 gm tepung gandum
3 biji telur (A)
1 cawan santan pekat
125 gm marjerin ~ cairkan
CARA-CARA :
1. Blend labu rebus, gula, telur dan santan hingga halus.
2. Masukkan bahan blend ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan marjerin yang dicairkan dan kacau. Jika adunan berketul2.. boleh ditapis atau diblend sekali lagi.
5. Panaskan ketuhar 175C.
6. Lenserkan acuan dengan marjerin/butter.
7. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak bergantung saiz loyang & saiz oven anda.
Nota: Cara menguji kuih.. cucuk kuih dengan lidi penguji jika lidi keluar bersih.. bermakna kuih sudah masak.. jika lidi penguji masih bersalut dengan kuih teruskan membakar dengan menurunkan suhu ke 160C utk mengelakkan kuih dari hangus.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
LEPAT JAGUNG
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 cawan santan
2 tongkol jagung dihiris
1 s.k garam
daun pisang [dilayurkan dn potong kecil]
CARA-CARA:
1. Campurkan semua bahan kecuali jagung dan tapiskan.
2. Masukkan jagung dan kacau rata.
3. Kacau/Masakkan adunan sehingga kental.
4. Panaskan kukusan.
5. Ambil sesudu adunan dan letakkan atas daun pisang dan lipat.
6. Masukkan dlam loyang kukusan dan kukuskan selama 15 minit.
7. Sejukkan dan hidangkan.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
CUCUR BADAK
BAHAN - BAHAN :
UNTUK INTI :
1) ½ biji kelapa parut
2) 100 gram udang kering (rendam dan kisar)
3) 1 ulas bawang putih
4) 3 biji bawang merah
5) 7 tangkai lada merah
6) 1 cm halia
7) 1 batang serai
8) 1 sudu teh serbuk kunyit
9) 2 sudu makan gula
10) ½ sudu teh garam
11) 2 sudu makan minyak masak
UNTUK DOH :
1) 250 gram keledek (rebus dan lenyek)
2) 3 ½ sudu makan tepung gandum
3) ½ sudu teh garam
4) ½ kg minyak masak (untuk menggoreng)
CARA-CARA :
UNTUK INTI :
1) Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Masak hingga menggelegak.
2) Masukkan kelapa. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan.
UNTUK KUIH :
1) Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak membentuk doh. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
2) Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. Angkat dan tos.
.
Sumber : AnekaResepiMasakan
.
.
KEK KUKUS OREN
BAHAN-BAHAN :
10 biji telor (asingkan putih dengan kuning)
12 oz mentega
10 oz gula halus
9 oz tepung gandum
5 oz susu cair (boleh digantikan dengan 1 tins Nestle cream)
1 biji limau sunkist (kulitnya diparut, jusnya diambil 1 sudu teh)
1 sudu teh esen oren
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
CARA -CARA :
1.Mentega, esen oren, garam, kulit limau dan jusnya dipukul hingga gebu dan putih. Masukkan susu cair sedikit demi sedikit sambil dipukul adunan hingga mesra.
2.Pukul putih telor bersama baking powder hingga kembang. 3.Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan kuning telor sebiji demi sebiji hingga habis ke dalam mentega yang dikacau tadi hingga rata. Masukkan tepung, kacau rata dan tuangkan ke dalam loyang. Kukus hingga masak.
.
Sumber : AnekaResepiMakanan
.
Memikirkan / tercari-cari PERKHIDMATAN WELDING di kawasan TELUK INTAN atau kawasan sekitar yang berhampiran ???
.
.
Antara produk kami :
- PINTU PAGAR ( BUNGA MAS / BIASA )
- GRILL PINTU / TINGKAP
- ATAP AWNING
- SLIDING DOOR ( HOLLOW / BIASA )
- WROUGHT IRON
- STAINLESS STEEL
- PENYIDAI KAIN
- PENUTUP LONGKANG
- DAN KERJA-KERJA BERKAITAN BESI
.
.
Jangan risau... $$$$$ ( harga ) kami boleh berunding
Mungkin kami dapat membantu anda..
*** SYARIKAT BUMIPUTERA
*** SYARIKAT BERDAFTAR DI SSM
.
.
---->>> WHATSAPP sekarang : 012 - 336 0861
---->>> Dwan
.
.
JIKA BERMANFAAT silakan " SHARE "
=========================
Banyak info terkini akan kami kongsikan.
https://www.facebook.com/nrzenterprise
https://nrzenterprise.blogspot.com
No comments:
Post a Comment