Thursday 31 December 2015

AYAM BAKAR ROSEMARY

AYAM BAKAR ROSEMARY

.
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong empat
5-6 ulas bawang putih | dihiris
1 sudu besar daun rosemary kering | ditumbuk
1 inci halia | ditumbuk halus
1 sudu besar lada hitam | ditumbuk
½ sudu besar jintan manis | ditumbuk
½ sudu besar jintan putih | ditumbuk
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
Sedikit serbuk pati ayam
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar minyak zaitun
5 biji kentang
2 biji tomato
1 biji lobak merah
Sedikit mentega
.
CARA - CARA :
1. Lumur halia tumbuk pada ayam. Ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak zaitun dan goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Masukkan kesemua bahan tumbuk ke dalam mangkuk dan tuang lebihan minyak zaitun ke dalamnya.
4. Kemudian tambahkan gula perang, garam, serbuk perasa dan jus limau. Gaul rata.
5. Ambil ayam yang telah dilumur halia tadi dan gaulkan bersama bancuhan rempah. Perap selama dua jam.
6. Susun ayam didalam dulang pembakar dan masak selama 1 jam pada suhu 190’c.
.

No comments:

Post a Comment